Anne Sikkes wint Brenda Westra Opinieprijs

23 november 2022
Onderwijs

Anne Sikkes heeft de Brenda Westra Opinieprijs 2022 gewonnen met de opinie Alternatieve prestatiemaatstaven: meer inzicht of misleiding? Zij waarschuwt ervoor dat het management van een onderneming alternatieve prestatiemaatstaven kan gebruiken om een positiever beeld te geven van de resultaten. Daarom roept zij accountants op om hier kritisch naar te kijken. Anne behaalde in 2022 de Master of Science in Accountancy aan Nyenrode Business Universiteit.

De jury noemt haar opinie zeer goed en evenwichtig geschreven: “De opinie snijdt een actueel en relevant thema aan. Het betoog is zeer goed onderbouwd en kent een sterk reflectief karakter.” Anne Sikkes belicht volgens de jury de voor- en nadelen van alternatieve prestatiemaatstaven en maakt een mooie link met haar onderzoek. De rol van de accountant bij alternatieve prestatiemaatstaven wordt puntig beschreven. “Brenda Westra was zelf altijd kritisch ten aanzien van het accountantsberoep. De auteur heeft dit thema uitstekend onder woorden gebracht. Hiermee doet dit stuk eer aan Brenda Westra’s gedachtegoed,” aldus de jury.

De tweede prijs ging naar Maarten Straathof voor zijn opinie Cultuur: van zomervakantie tot duurzaamheidsverslaggeving. Maarten behaalde in 2022 de Bachelor of Science in Accountancy aan Nyenrode en studeert nu in de Master. De jury vindt de opinie goed geschreven en noemt het onderwerp erg actueel en pakkend: “De auteur brengt zijn pleidooi voor wereldwijde duurzaamheids­verslaggevingsstandaarden, ondanks het constateren van grote cultuurverschillen, met veel overtuigingskracht. Het betoog bevat aansprekende voorbeelden om de problematiek duidelijk te maken. De noodzaak van duurzaamheidsverslaggeving is evident en hindernissen en obstakels worden helder aangegeven.”

Op de derde plaats eindigde Candide Verbruggen, inmiddels registeraccountant en in 2021 bij Nyenrode afgestudeerd, met haar opinie Waarom een maximale urennorm in de accountancy een goed idee is. Zij vergelijkt hierin de accountancy met de zeevaart, waar strikte regels bestaan voor het aantal werk- en rusturen. Het betoog heeft een goede spanningsboog en is vlot en pakkend geschreven” vindt de jury. “De auteur heeft goed gebruik gemaakt van informatie over een geheel andere sector en deze betrokken op situaties binnen het accountantsberoep. De opinie voldoet uitstekend aan het opiniërende karakter van de Brenda Westra-opinieprijs.”

Dit jaar waren 14 (oud)studenten van de Nyenrode Accountancy- en Controlling-opleidingen genomineerd voor de Brenda Westra Opinieprijs. Hun opinies zijn opgenomen in de bundel Brenda Westra Opinieprijs 2022 en gepubliceerd op The Accountables, het platform voor en door Accountancystudenten. Juryvoorzitter Ruud Vergoossen reikte de prijzen op 22 november uit in de Wapenzaal van het Kasteel op Nyenrode. Na de uitreiking van de prijzen ging hij met de genomineerden in gesprek over hun opinies, die gaan over uiteenlopende onderwerpen op het gebied van maatschappij, vaktechniek en de werkomgeving van accountants en controllers.

Ruud Vergoossen en Anne Sikkes
IMG_0615
IMG_0619
IMG_0611
IMG_0624
Ruud Vergoossen en Anne Sikkes
IMG_0615
IMG_0619
IMG_0611
IMG_0624

Brenda Westra, alumna van Nyenrode en bevlogen en spraakmakend accountant, overleed in 2015 op 48-jarige leeftijd. Ze richtte bij leven de Stichting Future Finance op, met als doel het bevorderen van innovatie op het gebied van de financiële verslaglegging en het ontwikkelen van ideeën die van belang kunnen zijn voor de toekomst van de accountancy in de meest ruime zin des woords.

De stichting nodigde Nyenrode uit om invulling en uitvoering te geven aan de Brenda Westra Opinieprijs, die is gericht op vernieuwende, duidelijk opiniërende, vlot geschreven, voor het financiële beroep en –onderwijs actuele opiniestukken. De stichting stelt het prijzengeld beschikbaar: €1.500 voor de winnaar van de eerste prijs, €1.000 voor de winnaar van de tweede prijs en €500 voor de winnaar van de derde prijs. 

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.