Financiële innovatie is broodnodig om de Sustainable Development Goals te realiseren

3 juni 2020
Opinie

De Sustainable Development Goals (SDG's), opgezet door de Verenigde Naties in 2015, vragen aandacht voor zeventien doelstellingen gericht op verbetering van het welzijn, het milieu en de welvaart op onze aarde. Een prachtig streven, en als investeerder wil je daaraan graag een steentje bijdragen. Maar voordat je wilt bijdragen wil je als belegger eerst weten hoe dit in de praktijk precies werkt en wat het rendement is. In dit artikel geeft Prof. dr. Dennis Vink, op basis van onderzoek dat hij heeft begeleid en dat is uitgevoerd door studenten van het Fulltime MBA programma, een aantal praktische lessen.

De Sustainable Development Goals bestaan uit 17 doelstellingen met nog 169 bijbehorende doelstellingen die gericht zijn op het aanpakken van mondiale sociale, ecologische en economische problemen. Elk van de doelstellingen moet tegen 2030 zijn bereikt, hoewel sommige van deze doelstellingen voor 2020 zijn ingericht. Het is echter een sinecure om te verwachten dat overheden en filantropen dit alleen kunnen bereiken. Hoewel zij een waardevolle bijdrage leveren, zijn ze niet in staat om de noodzakelijke investeringen van $2,6 biljoen ($2.600 miljard) te doen die nodig zijn om de SDG's te dichten. Om de doelstellingen helpen te realiseren, moet nieuw kapitaal van de particuliere sector aangeboord worden. En vervolgens rijst de vraag hoe dit kan worden gedaan.

Better Value versus Shareholder Value

Het alom bewierrookte shareholder-value-return, oftwel TSR, is niet meer van deze tijd. Overigens al ruim voor COVID-19 niet meer, als je het mij persoonlijk vraagt. Het is zelfs destructief voor het verdienmodel van een organisatie, maar dat is andere kost en buiten de scope van dit artikel. 

Belangrijk is dat de kapitaalmarkt en haar beleggers langzaam maar zichtbaar een verandering doormaken. TSR maakt plaats voor beleggingen die gericht zijn op het genereren van aantrekkelijke financiële opbrengsten in combinatie met bijdragen aan de SDG's. Dit noem ik het sturen op een “beter resultaat” in plaats van op een “aandeelhouder resultaat”. Uit onderzoek blijkt ook dat momenteel drie van de vier professionele beleggers hun investeringsimpact op SDG's al volgen of plannen hebben om dit in de toekomst te doen.

Het idee is dus om bij een grote (nieuwe) groep van beleggers kapitaal op te halen met innovatieve financiële producten die niet alleen streven naar winstgevende financiële rendementen, maar die ook sociale en milieudoeleinden dienen - en zo bijdragen aan een betere wereld. Het bereiken van de SDG's zou uiteindelijk circa $12 biljoen aan economische groei realiseren met een positieve impact op de verdeling van ondermeer voedsel, energie en gezondheidszorg, met mogelijk 380 miljoen nieuwe banen tegen 2030. Dat is het doel.

Meten van impact en de uitdagingen

Hoewel er momenteel verschillende financiële instrumenten op de kapitaalmarkt worden gebruikt, elk met een eigen effect meetsysteem, is er geen enkele gestandaardiseerde aanpak om de impact op en bijdrage aan SDG's te meten. Het is erg diffuus. Ons werk is daarom ingegeven door de wens om het begrip van het investeren in SDG's te definiëren, te verduidelijken en de uitdagingen te bespreken aan de hand van tien basislessen.

In de whitepaper 'A primer on investing in sustainable development goals' (Engelstalig) geeft Prof. dr. Dennis Vink een toelichting op de 10 basislessen die jou als investeerder dichter bij het realiseren van de SDG's brengen.

Whitepaper BST

Wil jij je leiderschapsvaardigheden verder ontwikkelen, professioneel
groeien in de materie van bedrijfskunde en management
én hoor jij bij de koplopers die de industrie op duurzame
wijze willen ontwikkelen? Dan is de Modulair Executive MBA in Business & Sustainable Transitions de opleiding die bij jou past.

Dit artikel is onderdeel van het L.E.S. in crisis kennisplatform. Een platform waar we kennis en kunde delen om leiders en professionals van organisaties te helpen in tijden van crisis.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.