'Duurzaam verbeteren van het sportklimaat'

28 september 2017
Onderwijs

Nieuwe lichting sportleiders klaar voor de toekomst.

Een nieuwe lichting deelnemers van het Nyenrode Sports Leadership Program heeft op 25 september de opleiding afgerond en het certificaat in ontvangst genomen. De enthousiaste groep, werkzaam als coach, bestuurder of ondernemer in het sportecosysteem is een jaar lang intensief bezig geweest rondom de thema’s duurzaamheid, integriteit en leiderschap in sport. De certificaten werden uitgereikt door Harry van Dorenmalen, voormalig CEO van IBM en voorzitter van Sportinnovator, de organisatie die de Kennis- en Innovatieagenda Sport voor de komende jaren opstelt in opdracht van het Ministerie van VWS.

Tijdens de ceremonie benadrukt Van Dorenmalen het belang van assumed leadership: “Er zijn tientallen sportinstituten, commissies, etcetera, maar ga vooral niet wachten opdat die elkaar gevonden hebben. Begin vooral zelf. Als leider weet je op een bepaald moment dat jij en alleen jij de aangewezen persoon bent om iets te doen, op te pakken of te bewerkstelligen.”

Leiderschap

Bartel Berkhout, programma directeur Nyenrode Sports Inc. over de uitreiking: “we zijn trots op de groei die we de individuele deelnemers hebben zien doormaken. Tijdens het Sports Leadership Program leiden wij onze studenten niet op tot specifieke sportspecialisten, maar tot sportleiders. Professionals die het hele ecosysteem van de sport overzien en daar leiding aan kunnen geven, door de specialisten en experts in dat systeem aan te sturen. Sport is de laatste tien jaar enorm zichtbaar geworden. En, vanwege de vele partijen die erbij betrokken zijn, enorm gegroeid in complexiteit. En dan is sport ook nog eens doordrenkt van emotie. Dat vraagt een specifiek soort leiderschap.”

Beckie Scott, Canadese Olympische kampioen in langlaufen en voorzitter van WADA Atleten Commissie en gastspreker tijdens de ceremonie, nam de aanwezigen mee in een bevlogen verhaal over haar strijd tegen dopingmisbruik in de sport.

Samenwerken

Er worden in het Sports Leadership Program allerlei vraagstukken getackeld waar Berkhout met de deelnemers dieper op ingaat: “Hoe geef je richting en sturing? Hoe werk je samen met overheden, bedrijven en onderwijs? Hoe ontwikkel je samen nieuwe projecten? Ons onderwijsprogramma zet in op interactie en samenwerking met partijen buiten de sport. De opleiding is geen doel op zich, maar een middel tot verandering. Het doel is het sportklimaat in Nederland en mogelijk ook daarbuiten duurzaam verbeteren.”

Afgelopen maanden maakten de deelnemers kennis met een nieuwe innovatieve denkwijze gecombineerd met een wetenschappelijke benadering omtrent leiderschap in sport. Het was een persoonlijke ontwikkelingsreis waarin de samenwerking met verschillende sportdisciplines centraal stond. Op basis van een holistische en op leiderschap gerichte aanpak analyseerden zij het ‘sportecosyteem’ en kernwaarden als integriteit, geloofwaardigheid en duurzaamheid.

Sports class 2016-2017


De volgende lichting van het Sports Leadership Programma start in april 2018. Voor meer informatie kan je contact opnemen met Janneke van Klei. Of bekijk hier het programma.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.