Ervaringsleren in het Leadership Development Program

“Wat er in de echte wereld gebeurt, gebeurt hier ook”

4 november 2014
Onderwijs

Het Leadership Development Program is gericht op managers en professionals die hun leiderschapskwaliteiten verder willen ontwikkelen. Onderdeel van het programma zijn simulatiesessies waarin praktijksituaties worden nagebootst. Selma Spaas, begeleider van deze simulaties, vertelt over haar ervaringen.

Ervaringsleren

“In de sessies creëren wij een situatie, waarin mensen met een bepaalde verantwoordelijkheid binnen een organisatie aan de slag gaan. Ik zorg ervoor dat de deelnemers reflecteren op hetgene wat gebeurt en wat het met ze doet. Bij Nyenrode geloven wij sterk in ervaringsleren en de waarde die het oplevert wanneer je er samen op reflecteert en lessen uithaalt.”

Vallende kwartjes

“Het leukste van de sessies vind ik de rondes tussen de simulaties. Waar je gedurende de sessies de hectiek ziet, komen de deelnemers tussen de rondes met elkaar tot inzicht hoe zij de organisatie kunnen verbeteren. Ik vind het geweldig om te zien als deelnemers hun rol pakken en de groep bij elkaar brengen.”

“De deelnemers gaan er vol in en je ziet daarbij zoveel van het menselijke karakter naar boven komen. In de reflectierondes zie je heel veel kwartjes vallen. Later in de modules komen deelnemers vaak weer op de simulatie terug, omdat er ruimte voor ze is om het er met elkaar erover te hebben. Soms krijg ik de vraag van een deelnemer of hij of zij het goed heeft gedaan, maar daar gaat het niet om. Sommigen gaan in een simulatie failliet of ondergaan een reorganisatie, net zoals een echt bedrijf. De uitkomst van de simulatie is niet het doel, het gaat er om wat de deelnemers van de ervaring leren.”

Doorbraak

“Het is voor mij een succesvolle simulatie als de deelnemers verscherpt inzicht krijgen. Bij de ene groep vindt een doorbraak eerder plaats dan bij de ander. Dat ligt ook aan de mensen die in de groep zitten. Als er een aantal smaakmakers in de groep zitten die erg actief zijn en het verschil willen maken, komt het resultaat sneller. Het is ook onze rol om ze uit te nodigen dat te doen. Wij analyseren wat de deelnemers doen en stimuleren hen continu bepaald gedrag uit te proberen op basis van hun leervragen. Onze rol is de deelnemer zich vrij te laten voelen om hiermee te experimenteren.”

Net de echte wereld

“Tijdens de sessies voeren we soms de druk wat op door de tijd sneller te laten lopen. Het wordt voor de deelnemers dan best lastig om met zijn allen een organisatie te runnen. In die situatie is het voor hen de vraag hoe ze daar zelf mee omgaan. De reacties verschillen per persoon; de een trekt zich terug, de ander gaat rennen, de volgende gaat heel hard roepen en de ander wil niks. Dat is een interessante dynamiek die ontstaat. Ik heb weleens in een sessie meegemaakt dat mensen gingen staken of zich afsplitsten van de organisatie en voor zichzelf gingen beginnen. Dat soort situaties geven inzicht. Wat dat betreft is het net de echte wereld… wat er in de echte wereld gebeurt, gebeurt hier ook.”

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.