'Ik kreeg de tools om zowel in het nu als naar de toekomst te acteren’

11 mei 2022
Onderwijs

Zeventien jaar geleden begon Stijn van der Burght als Junior Buyer onderaan de ladder bij SuperUnie, een grote coöperatie die de inkoop van dertien onafhankelijke retailorganisaties in Nederland vertegenwoordigt. Van daaruit groeide hij op een natuurlijke manier door naar een leidende functie. Tegenwoordig is hij werkzaam als Chief Procurement Officer bij Brandmasters. De afgelopen jaren merkte hij dat hij teveel bezig was met de waan van de dag. “Ik was als manager vooral een klimaat aan het creëren waarbinnen de mensen uit mijn team zichzelf kunnen ontplooien”, vertelt hij. “Voor mijn gevoel miste ik de tools om naar de toekomst te kijken, terwijl een goede manager in mijn ogen ook bezig is met de lange termijn. Toen een kennis in de branche aangaf dat het Strategic Leadership Program (SLP) van Nyenrode Business Universiteit hem op verschillende gebieden verrijkt had, was dat de aanleiding om deze opleiding te gaan volgen.”

Helicopterview

Tijdens de module Scenarioplanning deed Van der Burght belangrijke inzichten op. “Ik leerde dat ik opties als scenario’s zag, terwijl het andersom is; je hebt een scenario en daarbinnen liggen verschillende opties.” Dat inzicht gebruikt hij inmiddels veelvuldig in de praktijk. Een bijzonder actueel voorbeeld is de impact van de oorlog in Oekraïne. “Vanaf het moment dat deze oorlog is gestart, zijn wij voortdurend bezig met korte termijn oplossingen, zoals het voorzien van onze supermarkten van de producten die ze gewend zijn te verkopen. Tegelijkertijd moet je als organisatie bedenken hoe je de totale voedselketen op de lange termijn gaat inrichten. Tegen welke scenario’s lopen we aan in de nabije toekomst, welke keuzes maak je daarbinnen en welke impact heeft dat voor de lange termijn? In dit soort onrustige tijden weet ik nu die helicopterview te behouden. Dat geeft rust.”

Metaforen als houvast

Ook het college van Yousri Mandour maakte indruk. De metaforen die Mandour gebruikte voor het creëren van echte vernieuwing, helpen Van der Burght om zowel op zakelijk als persoonlijk vlak keuzes te maken. “Waar ik veel aan gehad heb, is de metafoor van het zeilschip; ooit bouwden we een zeilschip met één mast en steeds als we sneller wilden, zetten we daar een mast bij. Maar zo kom je nooit op andere manieren om misschien wel nóg sneller te gaan. De kreet ‘Mastje erbij?’ helpt me om andere keuzes te maken binnen de organisatie. Zetten we er een mastje bij of gaan we voor echte vernieuwing?”

De Strategie van de Kreeft, die zijn pantser afgooit als hij voelt dat deze te klein voor hem wordt, deed Van der Burght inzien dat je ook jezelf opnieuw mag uitvinden. “Als je alleen kijkt naar wie je nu bent, zal je nooit zien wie je kan worden. Onbewust word je toch beïnvloed door je omgeving, waardoor je soms iets anders doet dan wat je hart je ingeeft.”  Dit inzicht helpt hem om meer zijn eigen weg te volgen en daaraan vast te houden. “Voor mij staat de ladder tegen de juiste muur; ik vind deze sector hartstikke mooi, maar heb wel de ambitie om die ladder nog verder naar boven te schuiven. Daarin ben ik de architect van mijn eigen toekomst."

Opleidingsreis

Het intensieve contact met de andere cursisten vond Van der Burght van grote waarde. “In de opleidingscocon waar je als het ware in zit, voel je je vrij om open en eerlijk te handelen. Doordat iedereen bezig is met dezelfde leerpunten, maak je met elkaar een mooie reis. Vooral het contact met de medecursisten uit de peergroup vond ik waardevol, de feedback was puur en de gesprekken diepgaand.” De feedback die de deelnemers elkaar gaven was voor Van der Burght soms confronterend, maar altijd leerzaam. “Ik werd me bijvoorbeeld bewust van een bepaalde gedraging waardoor mensen zich in gesprekken met mij niet altijd vrij voelden om iets bespreekbaar te maken. Doordat ik me daar nu bewust van ben en kan kiezen hoe ik me opstel, merk ik dat mensen zich nu makkelijker naar mij uiten.”

Waar Van der Burght voorafgaand aan het programma vooral de wens had om verder te kunnen kijken dan het heden, bracht de opleiding hem meer dan dat. “Het SLP overtrof mijn verwachtingen. Ik kreeg niet alleen de tools om zowel in het nu als naar de toekomst te acteren, maar ook liet het programma me van het begin af aan nadenken over de wijze waarop ik werk en hoe ik een stap verder kan komen in mijn groeipatroon. Al die inzichten neem ik mee naar de toekomst.”
Tijdens het Strategic Leadership Program (SLP) nemen deskundige docenten en inspirerende sprekers je mee naar de wereld van de toekomst. Welke koers vaar je met je organisatie? Na het volgen van dit programma ben je op de hoogte van de laatste termen en ontwikkelingen op het gebied van strategisch leiderschap. SLP is een waardevol programma voor directie en management van middelgrote en grote bedrijven.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.