“Kennen versus kunnen: bekwaming in het leidinggeven”

Bas Kodden benoemd tot hoogleraar Leiderschap- en Managementontwikkeling

17 augustus 2020
Onderzoek

Bas Kodden is benoemd tot hoogleraar Leiderschap- en Managementontwikkeling aan Nyenrode Business Universiteit. Kodden was al aan Nyenrode verbonden als programma-directeur van de Executive MBA. Kodden richt zich in zijn onderzoek op verdere ontwikkeling van leidinggevenden door het aanreiken van modellen en theorieën. Deze moeten de oordeelsvorming en gedrag van professionals verbeteren en houvast kunnen bieden in de dagelijkse praktijk.

Kodden wil zich met zijn onderzoeksprojecten richten op het verder uitbouwen van de brug tussen wetenschap, onderwijs en praktijk. “Het uiteindelijke doel van mijn onderzoek is het bijdragen aan de missie van Nyenrode; serving society by shaping responsible leaders. Daarbij wil ik verschillende onderzoeksmethoden en studies combineren.”

Diverse leiderschapsstijlen

Vijftien jaar lang is Kodden ondernemer geweest. In 1998 begon hij zijn eerste onderneming letterlijk vanuit zijn huiskamer. Deze organisatie groeide uit tot een bedrijf met meerdere vestigingen. Kodden legt uit: ‘De reden waarom ik als ondernemer opnieuw ging studeren is dezelfde reden als de opdracht die ik mezelf opleg binnen de leerstoel die ik heb mogen ontvangen. Ik wil van leidinggevenden en managers een nog betere versie van zichzelf maken door hen instrumenten en raamwerken te bieden.”

“Leiderschap- en managementontwikkeling gaat niet alleen over de theoretisering en het kennen en kunnen benoemen van diverse leiderschapsstijlen. Het gaat met name over persoonlijke ontwikkeling, attitudeverandering, veerkracht en wendbaarheid; de bekwaming in het vak van leidinggevende. Juist ook aan deze vorming wil ik mijn steentje bijdragen”, zo vertelt Kodden.

Innerlijke leefwereld

Veel bedrijfskundige studies lijken volgens de nieuwe hoogleraar nog ingestoken op de ontwikkeling van aspecten die leunen op de linkerhersenhelft van ons brein. Voorbeelden hiervan zijn logisch en analytisch denken, lineair, systematisch en mathematisch handelen:  “Juist de ontwikkeling van aspecten als holistisch, relationeel en creatief denken en handelen, die zich bevinden in de rechterhersenhelft, zijn zo belangrijk voor de dagelijkse praktijk. In mijn onderzoeken en bijdragen wil ik juist deze verbinding tot stand laten komen. De innerlijke leefwereld ontwikkelen, zoals mijn voormalig collega en mentor Paul de Blot, dit zo mooi omschreef.”  

Recente publicaties

Zijn meest recente onderzoeken naar thema’s als non-conformisme, bevlogenheid, zelfeffectiviteit en bijvoorbeeld de invloed van leiderschapsstijlen op werkmotivatie en organisatiesucces, welzijn en burn-out werden gepubliceerd bij uitgevers als Springer Nature, Palgrave, Routledge en Cambridge University Press. Kodden is tevens auteur van diverse managementboeken als ‘Word een HELD’ en ‘De Kunst van Duurzaam Presteren’. Deze  boeken zijn tevens in diverse talen gepubliceerd.

Kodden studeerde zowel Rechten (1995) als Bedrijfskunde (2007) aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij combineerde zijn ondernemerschap met een promotieonderzoek aan Nyenrode Business Universiteit, die hij in 2011 voltooide. “Nyenrode vormt sinds 2009 een constante factor in mijn leven”, zegt hij. “Het is een eer om hier een bijdrage te mogen leveren aan de ontwikkeling van studenten en deelnemers en het hoogleraarschap leiderschap- en managementontwikkeling te mogen vervullen.”

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.