Nyenrode biedt begeleiding praktijkreferaat voor trainees Accountancy

“Scherp je denken in een kleine gemêleerde groep van peers”

31 oktober 2017
Onderwijs

Wil je registeraccountant worden dan volg je naast de theoretische accountantsopleiding ook de Praktijkopleiding Assurance. Onderdeel van het derde jaar van de praktijkopleiding is het praktijkreferaat. Door het houden van een referaat laat je zien dat je in staat bent met complexe dilemma’s om te gaan en die te plaatsen in een maatschappelijke context. Program Manager Patricia de Quaasteniet-Meester vertelt hoe Nyenrode dit praktijkreferaattraject invult.

Voor iedereen

Patricia: “Trainees van alle achtergronden zijn welkom om bij Nyenrode aan het referaat deel te nemen. Het maakt niet uit of je bij een andere universiteit hebt gestudeerd, of je in het MKB werkzaam bent of bij een Big Four kantoor. De 79 trainees die op dit moment het praktijkreferaat bij Nyenrode volgen komen uit het hele land, er zijn groepen in Zwolle, Arnhem, Eindhoven, Rotterdam, Breukelen, Utrecht en Amsterdam. Hoe meer aanmeldingen, des te groter het aantal verschillende locaties dat we kunnen aanbieden.”

Begeleiders met één been in de beroepspraktijk

“We werken in kleine groepen en met een strakke planning,” zegt Patricia. “De doorlooptijd is maximaal 4 maanden en per traject worden 6 bijeenkomsten georganiseerd. De trainees volgen een stappenplan waarmee ze tot een dilemma kunnen komen. We stellen de groepen zo gemêleerd mogelijk samen, want in een groep waar de trainees werken bij verschillende kantoren hebben ze meer aan elkaars input. De referaatbegeleiders komen uit verschillende werkvelden en staan met één been in de beroepspraktijk.“

Niet vanzelfsprekend

In de vijfde en zesde bijeenkomst presenteren en verdedigen de trainees hun referaat. Het is niet vanzelfsprekend dat je het haalt. Patricia: “De kwaliteit is hoog en dat betekent dat trainees bij Nyenrode ook kunnen zakken voor het referaat als ze niet aan de eisen voldoen.” Tijdens het traject bereiden de deelnemers zich ook voor op het mondeling praktijkexamen. Dit examen leggen ze – als afsluitend onderdeel van de praktijkopleiding - af bij de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants, de NBA.

Presentatievaardigheden en wisselwerking met medekandidaten

Bij het praktijkreferaat ligt de nadruk op presentatievaardigheden en discussie. Patricia: “Trainees vinden het fijn om met peers in gesprek te kunnen gaan over waar ze in de praktijk tegenaan lopen. Doordat je het referaat in een groep voorbereidt, wordt het persoonlijker en krijgt het meer diepgang.” Dat blijkt ook uit de evaluaties. Zoals een deelnemer zegt: “De inhoudelijke discussies en commentaar van begeleider en medetrainees waren leerzaam. Het verdedigen van het referaat en participeren bij de verdediging van anderen was eveneens nuttig en scherpt het eigen denken. De duidelijke deadlines dragen bij om het referaat in een beperkte tijd af te ronden.”

Ervaring en verdere ontwikkeling

Nyenrode was vertegenwoordigd in de ontwikkelingscommissie en heeft de pilot voor het praktijkreferaat gedraaid. Zodoende heeft de universiteit al de nodige ervaring hiermee opgebouwd en ook verbeterpunten doorgevoerd. Zo vertelt Patricia dat voorheen hoorcolleges in het traject waren opgenomen: “Die zijn eruit gehaald, zodat de nadruk komt te liggen op het echte ‘zelf doen’.” Trainees beoordeelden de trajecten gemiddeld met een 8. De volgende elementen worden als zeer positief ervaren:
•    Dilemmagericht werken
•    Kleine cursusgroepen
•    Leren verdedigen en presenteren
•    Voldoende contactmomenten en goede begeleiding

Patricia kondigt aan dat Nyenrode, in nauw contact met accountantskantoren en met de NBA, gaat kijken naar de mogelijkheden voor verdere integratie van de theorie- en de praktijkopleiding: “Wie kan dat beter dan wij op Nyenrode? Onze hele accountantsopleiding, volledig in deeltijd, is tenslotte gebaseerd op die wisselwerking tussen theorie en praktijk.”

Startmomenten 2018

In 2018 kun je op drie momenten starten met het Praktijkreferaattraject van Nyenrode: eind februari (aanmelden voor 8 januari), begin mei (aanmelden voor 8 maart) en in de tweede helft van september (aanmelden voor 8 augustus).

Lees verder voor meer informatie over het Praktijkreferaattraject van Nyenrode

Foto: Eline Huiberts en Patricia de Quaasteniet-Meester, Programma Coördinator en Programma Manager Praktijkreferaat Nyenrode


Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.