“Ik wil organisaties helpen met een gedegen langetermijnstrategie op het gebied van IT.”

11 december 2020
Onderwijs

Mark Prijs is al 17 jaar werkzaam in de ICT en richtte in maart 2019 zijn eigen bedrijf op. Als project- en programmamanager begeleidt hij bedrijven in de transitie naar de Cloud. Ondanks zijn jarenlange IT-ervaring was Prijs op zoek naar wat extra bagage; niet zozeer op technisch gebied, maar juist op gebied van IT strategie. “Als project- en programmamanager ben je vooral uitvoerder van de strategie. Ik heb de ambitie om organisaties juist te adviseren bij het opstellen, onderhouden, realiseren en bijstellen van een gedegen langetermijnstrategie op het gebied van ICT. Met mijn deelname aan de NICP-leergang IT Regie Management aan Nyenrode Business Universiteit wilde ik me dat stukje overtuigingskracht eigen maken.”

“Mensen houden van nature niet van verandering. En al helemaal niet als ze het idee hebben dat hun baan weleens op de tocht kan komen te staan,” vertelt Prijs. “Regelmatig gaan de hakken in het zand als het gaat over het moderniseren van het  IT-landschap. Kantoorautomatisering is bij veel van mijn klanten een ondergeschoven kindje, want geen onderdeel van het primaire proces. Toch realiseren zij zich maar al te goed dat ze niet kunnen achterblijven en naar de Cloud moeten. Maar daarna valt het stil. Terwijl het juist zo belangrijk is om je IT-landschap na je gang naar de Cloud anders te gaan inrichten, om vooruit te kijken. Om ook de vruchten te kunnen plukken door middel van digitale transformatie. Ik heb daar zelf duidelijke ideeën over. Toch wilde ik meer kennis opdoen en leren van de ervaringen van anderen, om mijn klanten nog beter te kunnen adviseren. De leergang IT Regie Management bleek perfect aan te sluiten bij mijn wensen.”

Blijven ontwikkelen

De zes modules van de leergang nemen in totaal vijftien dagen in beslag. Dagen die Prijs ook had kunnen factureren aan klanten. Waarom heeft hij toch gekozen voor deze leergang? “Ik ben geen stilzitter, ik wil mezelf blijven ontwikkelen, juist ook als zelfstandige. De leergang is nog niet afgerond, maar het is de investering nu al meer dan waard geweest. In de leergang worden heel veel verschillende facetten van IT behandeld, zo komen bv. ook belangrijke trends als Cyber Security en het inzetten op data en Artificial Intelligence aan bod. Bovendien heb ik veel vakgenoten leren kennen, dat is weer goed voor mijn netwerk.“

Beter advies geven

De module die Prijs tot nu toe het meeste aansprak, ging over het inrichten van de moderne IT-organisatie, wat goed aansluit bij zijn vakgebied. “De docent, Gerard Wijers, was enorm bevlogen en kon als ondernemer eindeloos veel praktijkvoorbeelden geven. Ik hing twee dagen lang aan zijn lippen. Veel van zijn voorbeelden waren voor mij zo herkenbaar. Ik kom veel bij organisaties die besluiten hun volledige kantoorautomatisering naar de Cloud te brengen. Dit is vaak naar aanleiding van een verouderde versie van een applicatie of een nieuw contract met Microsoft. Hoewel het hele applicatielandschap verandert en het beheer in feite bij de leveranciers komt te liggen, veranderen bedrijven niets in hun ICT-organisatie. Met als gevolg dat ze niet het volledige potentieel benutten van de Cloud. Na het volgen van deze module ben ik in staat om hen beter te adviseren over het inzetten op regie in plaats van op (technisch) beheer, over de organisatie daarvan, welke competenties er benodigd zijn en hoe de samenwerking met de business zou moeten verlopen.”

Netwerk vergroten

Niet alleen de docenten kennen het werkveld, de studenten ook. Ze wisselen ervaringen uit en werken nauw samen in groepsopdrachten. “Ik ben een praktisch persoon en vind het fijn als ik de theorie samen met mijn medestudenten direct kan toepassen. We bespreken elkaars cases en helpen elkaar met het paper dat we schrijven. Je bouwt echt een band op samen. Je eet samen, sommigen blijven slapen op de campus, dan drink je samen nog wat aan de bar ’s avonds. Dat vind ik een grote meerwaarde van dit programma. Natuurlijk heb ik me primair ingeschreven voor het vergroten van mijn kennis, maar alle vakgenoten die ik de afgelopen maanden heb leren kennen, zijn van minstens zo’n grote waarde. Ik zou in de toekomst heel graag een klus als interim IT Manager doen. Wie weet is deze leergang daar een mooie opstap voor.”

Externe sprekers

Nyenrode is door de leden van MT1000 uitgeroepen tot nummer één in de categorie beste zakelijke dienstverleners van 2019 op het gebied van IT-opleiding en training. Prijs snapt wel waarom. “Ik heb eerder cursussen en opleidingen gevolgd, maar niet van deze omvang. Bij Nyenrode wordt elk onderwerp van verschillende kanten belicht. Je hoort het verhaal dus niet alleen van je docent, maar ook van externe sprekers. Zo hebben we college gehad van directieleden van aansprekende bedrijven als CZ, Nationale Nederlanden, Wageningen Universiteit, Bol.com en Picnic. Het is ontzettend inspirerend om deze mensen te horen vertellen over de reis die zij hebben afgelegd. Dat spreekt zoveel meer tot de verbeelding dan alleen theorie uit een boek!”

IT Regie Management speelt als specialisme in op een sterk veranderde IT-markt. Daarbij past een leergang specifiek voor IT-regisseurs. De leergang IT Regie Management bestaat uit zes modules met een duur van in totaal 15 dagen. Na afloop ontvangen de deelnemers hun CITRM-certificaat (Certified IT Regie Manager). Het Nyenrode InterExcellent Certificate Program is een gezamenlijke ontwikkeling van Nyenrode Business Universiteit en InterExcellent. 

De maatwerk en incomany programma’s van Nyenrode zijn allemaal gericht op blijvende transformatie van je organisatie: de beste op maat gesneden leer- en ontwikkeloplossingen vind je op Nyenrode. Lees hier meer informatie. 

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.