Samen het Accountancy-diploma behaald

9 juli 2021
Onderwijs

Deze vader en dochter, broer en zus, vriend en vriendin en tweelingzussen ontvingen op 19 juni hun diploma van de Master of Post-Master Accountancy. Hoe kwam het zo dat deze duo’s allebei dezelfde studie gingen doen? Hoe was het om samen te studeren? En wat zijn hun plannen voor de toekomst?

Het laatste zetje

Vader Diederik Beens was ooit in 1996 met de studie Accountancy begonnen, maar had die destijds niet afgemaakt. Hij was in 2003 in het bedrijfsleven gaan werken, tot hem in 2016 werd gevraagd om bij een nieuwe vestiging van een accountantskantoor aan de slag te gaan. Toen was er toch een aanleiding om weer te beginnen met de Accountancystudie. Maar die scriptie, dat was wel een struikelblok. Het was zijn dochter Rosalie Beens die hem het zetje gaf om ook die scriptie af te maken en samen het diploma op te gaan halen. “Begin mei moest nog even het gas erop, het lukte allemaal net”, vertelt Diederik.

Rosalie twijfelde wat ze wilde qua studie, en kwam toch bij de economische opleidingen uit. Accountancy was daarvan weer het meest specifiek. Wat haar erin aanspreekt? “Je kunt bij verschillende bedrijven binnen kijken, je ziet overal weer iets anders. Je ziet wat ze doen, de mensen achter de cijfers.”

Rosalie vond het ideaal dat Diederik in het begin voorop liep met de studie: “Dan kon ik zijn samenvattingen gebruiken, nu is dat weer andersom. Maar omdat hij al meer ervaring in de Accountancy heeft is het wel fijn om dingen aan hem te kunnen vragen.” Rosalie is al begonnen met de Post-Master en begint in januari met de Praktijkopleiding, en Diederik begint in september.

Diederik en Rosalie Beens

Aan de keukentafel

Guido en Milou Timmerman kregen Accountancy al vroeg mee. Hun vader werkte ook in deze sector. Hij adviseerde dat ze hun studiekeuze zelf moesten maken, maar, zegt Guido: “We zijn van huis uit wel degelijk besmet met het accountancy-virus”. Broer en zus kozen beiden eerst voor een brede hbo-opleiding, Management, Economie en Recht. Ze hadden toch affiniteit met cijfers, bij de vervolgstudie Bedrijfseconomie spitste zich dat al wat meer toe. Vervolgens gingen ze beiden uiteindelijk toch Accountancy studeren.

Het was toeval dat ze op dezelfde dag hun diploma ontvingen, Milou van de Post-Master en Guido van de Master. Gaat het aan de keukentafel altijd over accountancy? Vaak wel. Milou: “We hebben altijd bij verschillende accountantskantoren gewerkt, waardoor het ook heel leuk is om te zien en te horen hoe het bij een ander kantoor is. Het is toch fijn om met vaktechnische onderwerpen aan elkaar te vragen ‘hoe kijk jij daar nou tegenaan?’

Ze zijn nog lang niet op het vak uitgekeken. Milou: “Het is een mooie leerschool, de drukte en het tekort aan collega’s is soms lastig maar ook een uitdaging. Het gaat daarnaast niet alleen om vinken, maar je leert ook om te communiceren, te begeleiden en  besprekingen te voeren.” Guido hoopt dat de druk door toename van wet- en regelgeving stabiliseert en dat er ruimte blijft voor het daadwerkelijk controleren in plaats van checklists invullen. Ze zijn het met elkaar eens: “Het is een mooi vak, ik zou het iedereen aanraden.”

Guido en Milou Timmerman

Wat zijn jullie goed op elkaar ingespeeld!

Trienke Rispens en Wietze Jan Boorsma kenden elkaar al voordat ze bij Nyenrode gingen studeren. De een deed Financial Service Management en de ander Bedrijfseconomie. Bij de gemeenschappelijke vakken leerden ze elkaar kennen. Trienke ging als eerste in de Accountancy aan de slag, via het Schakeltraject. Ze had al fulltime gewerkt en de combinatie van werken en studeren sprak haar aan. “Dat zag er goed uit”, vond Wietze Jan, “de leaseauto, de goede voorwaarden, maar ook dat je jezelf goed kan ontwikkelen en het samenwerken met jonge talentvolle mensen.”  Dus ging hij ook solliciteren, maar dan bij de concurrent. Op 19 juni behaalden ze allebei hun masterdiploma.

Op vrijdagen  gingen ze samen in de auto naar college. Daar lieten ze niet altijd merken dat ze iets met elkaar hadden. Toen ze samen een presentatie gaven kregen ze ook het verraste compliment “wat zijn jullie goed op elkaar ingespeeld!” Trienke: “Het is fijn om van elkaar te weten wanneer je tijd voor de studie nodig hebt. Maar we spraken wel bewust af om in het weekend niet ook nog over ons werk en de studie te praten.”

Ze zijn allebei verder gegaan met de Post-Master. Wietze Jan mikt erop RA te worden. Trienke gaat na de Post-Master als controller aan de slag en zou ook graag de RC-titel willen halen. Wietze Jan: “Iedereen dacht: dat is vreselijk als stel samen studeren, maar wij hebben heel veel aan elkaar gehad”.



Niet meer helemaal alles samen

Tweelingzussen Sam Hill en Lok Hill Fung (‘de Hills’) deden eigenlijk altijd alles samen: op school zaten ze met elkaar in de klas, kozen hetzelfde profiel, ze gingen allebei psychologie studeren en woonden een tijd in hetzelfde huis. Ze twijfelden na de bachelor of ze verder wilden gaan met psychologie omdat ze het best abstract vonden, dus namen ze allebei een tussenjaar. Bij toeval sprak Lok een accountant die vanuit een heel andere vooropleiding via het Schakeltraject Accountancy was gaan studeren: “Zo kwamen we op het idee dat Accountancy ook een optie zou zijn met onze vooropleiding.“

Die affiniteit met cijfers hadden de zussen allebei altijd wel gehad, ze wilden daar meer mee doen. En ook het klantcontact en de combinatie van werken en studeren sprak ze aan. Zoals gebruikelijk wilden ze ook het werk weer op dezelfde plek gaan doen, maar daar stak hun aankomend werkgever een stokje voor. Die vond het beter als iedere zus op een andere vestiging zou gaan werken. En eigenlijk bevalt dat ook wel goed. Sam: “Het is ook leuk om van elkaar de verhalen te horen.”

Ze studeerden wel altijd met elkaar en probeerden ook altijd ingedeeld te worden in dezelfde cursusgroep, wat meestal lukte, en ze behaalden samen het masterdiploma. Nu scheiden toch hun wegen: Sam is al begonnen met de Post-Master, Lok twijfelt nog. En ze wonen niet meer bij elkaar, maar wel op 5 minuten afstand.

Hill Sam en Hill Lok Fung

238 diploma’s op 1 dag

Op 19 juni ontvingen 238 afgestudeerden corona-proof hun diploma van de Master of Post-Master Accountancy. Er waren die dag 11 mini-ceremonies op het landgoed. De geslaagden werden in groepjes van 20 wandelend over het landgoed naar de plek van de ceremonie begeleid. Gasten keken vanaf de parkeerplaats mee via een livestream. Ook de thuisblijvers konden live meekijken.

Tijdens de korte ceremonie op het veld naast het Kasteel werden de studenten in twee filmpjes toegesproken. In de eerste video uitgebreid door programmadirecteur Olof Bik, in de tweede waren korte fragmenten van docenten, examinatoren, begeleiders en programma-management verwerkt. De afsluitende boodschap: een kleine bijdrage kan een groot verschil maken. 

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.