TEDx Nyenrode: het geheim van succesvol en effectief leren

9 november 2016
Community

"Zondag, 22 oktober 2016. Eindelijk was het zover! Na maanden bloed, zweet en tranen (en natuurlijk ook een hoop plezier) voor het organisatieteam, onder leiding van MSc-studente Daniela Resch, vond de tweede editie van TEDxNyenrodeUniversity plaats in het Koetshuis van Nyenrode Business Universiteit. Het onderwerp van dit jaar was ‘The Puzzle of Learning’. Ons team koos voor dit thema omdat we het over één ding eens waren: de wereld om ons heen verandert in razendsnel tempo. Elke dag moeten we ons aanpassen en nieuwe dingen leren. Banen verdwijnen, en technologie verandert de manier waarop we leven en met elkaar communiceren. Voor ons houdt leren niet op bij onderwijs. Het is een levenslange ontdekkingsreis.

Voor de tweede editie van TEDxNyenrodeUniversity mochten we 100 gasten verwelkomen, waaronder studenten, alumni, stafleden, potentiële nieuwe Nyenrodianen en bedrijfsvertegenwoordigers met belangstelling voor het onderwerp ‘leren’.

Na een korte kick-offpresentatie door Heleen van Hall en Daniela verzorgde Harvard-alumnus Nupur Kohli een openingslezing met het meest natuurlijk denkbare begin: luid geschreeuw. En niet slechts één keer! Nupur legde aan het publiek uit hoe je het beste tekenen van stress kunt herkennen, wat stress met je leerproces doet en hoe je stress het beste kunt tegengaan. Nyenrode-alumnus Arthur Sevenstern en coach van de sprekers van de vorige editie van TEDxNyenrodeUniversity hield daarop een boeiende toespraak over het geven en ontvangen van feedback. Tijdens alle live TEDx-evenementen wordt een zorgvuldig samengestelde selectie van video’s van eerdere TED-talks afgespeeld. Voor deze speciale dag was een video van Angela Duckworth gekozen over de meest essentiële karaktertrek voor het boeken van succes en effectief leren: doorzettingsvermogen. De eerste sessie werd besloten met een prikkelende en melodieuze voordracht door Nyenrode-alumnus Erno Pickee. Twee muzikanten begeleidden zijn voordracht met een elektronische gitaar en saxofoon. Erno vertelde over zijn roeping tot docent en hoe hij met zijn bedrijf “Your Legacy Academy” de wereld wil verbeteren door middel van onderwijs. Hij riep de aanwezigen op om na te denken over hun doel in het leven en wat ze willen overdragen aan toekomstige generaties.

Tijdens de pauze kon het publiek energie bijtanken met een kop koffie en cupcakes in de vorm van een TEDx-puzzel. Om terug te keren naar de geest van TED toonde de organisator een andere video van het TED-kanaal. Hierin vertelde Sal Khan, de oprichter van Khan Academy, over zijn visie dat onderwijs niet in het teken zou moeten staan van examencijfers, maar het zich eigen maken van de materie. Daarop was het de beurt aan een werkelijk unieke spreker. Ritik Mehta is nog maar 16 jaar, maar mag zich nu al expert, docent en ondernemer op het gebied van 3D-printen en driedimensionaal ontwerp noemen. Ritik deelde zijn visie en zorgen met betrekking tot onderwijs met het publiek en legde uit hoe hij de belangen van zijn generatie verdedigt. Vervolgens deelde de toegewijde onderwijsprofessional Katja Schipperheijn haar visie op de wereld als ecosysteem waarin alles met elkaar is verbonden en iedereen van elkaar kan leren, van scholen tot overheden en bedrijven.

De derde sprekerssessie ging op zijn zachtst gezegd dynamisch van start. Mark Tuitert, een Nyenrode Sports Leadership-alumnus die de gouden plak behaalde op de 1.500 schaatsen tijdens de Winterspelen van 2010 in Vancouver, nam het publiek mee op een reis door de wereld van professionele sport en vertelde over zijn persoonlijke leerervaringen. Hij gaf het stokje door aan Tijmen Blankevoort, een expert in kunstmatige intelligentie en machineleren. Hij vertelde hoe zelflerende machines het aanzicht van onze toekomst gaan bepalen. De 'grand finale' van dit fantastische evenement was een optreden door pianiste Daria van den Bercken, die muziek en leren combineerde door piano op het podium te spelen. Het publiek werd tot tranen geroerd!

Alle stukjes van de legpuzzel, van stress, feedback en onderwijs tot onderwijstechnologie, sport, technologie en muziek kwamen samen in ‘The Puzzle of Learning’. Daniela vatte ter afsluiting de boodschap van het evenement nog een keer samen: stop nooit met leren en verkennen! Stel jezelf leerdoelen, bepaal welke vaardigheden je wilt opdoen en leg doorzettingsvermogen aan de dag. Leer van anderen en motiveer anderen om nooit te stoppen met leren, net als de sprekers van TEDxNyenrodeUniversity deden!"

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.