Verantwoord leiderschap komt vanuit het hart

26 april 2019
Community
Op 9 april 2019 vond de derde ontbijtsessie van Nyenrode van het academische jaar 2018-2019 plaats, aan de Amsterdamse Keizersgracht. Dit keer was het thema verantwoord leiderschap en het bedrijfsmodel in tijden van transformatie: hoe groei je van eenmanszaak uit tot een grote onderneming, zonder de oorspronkelijke missie en kwaliteitsbelofte uit het oog te verliezen? De keynote werd verzorgd door Sherida Tdlohreg, veranderingsmanager en oprichtster van TransActory en tevens een alumna van Nyenrode, met een MSc- en een MBA-titel.

Tdlohreg gaf het startsignaal aan de hand van een persoonlijke introductie. Ze vertelde over haar (pleeg)moederschap in combinatie met haar studie en hoe ze tegelijkertijd TransActory heeft opgezet, haar veranderingsmanagementbedrijf. Stilstaan zonder verandering en aanpassing is tegenwoordig geen mogelijkheid meer. De enige optie: transformeren. Met haar bedrijf adviseert Tdlohreg organisaties over hoe ze een toekomstbestendige visie en strategie kunnen formuleren en implementeren, zodat ze een digitale, culturele en organisatorische transformatie kunnen doormaken en uiteindelijk over een gezond ecosysteem komen te beschikken.

Passie voor verandering

Met haar kennis van bedrijfsvoering, informatiewetenschapppen, psychologie en management benadert Tdlohreg complexe problemen vanuit verschillende leerscholen. Nyenrode heeft niet alleen Tdlohregs zakelijke slagvaardigheid ontwikkeld, maar haar ook bij haar persoonlijke ontwikkeling ondersteund. Daardoor heeft ze een brede kijk op de wereld gekregen en is ze uitgegroeid tot een wereldburger die zich overal thuis voelt. “Je moet jezelf volledig doorgronden – niet alleen zakelijk, maar ook privé – en weten welke waarde je kunt toevoegen in de onvoorspelbare wereld van nu. Nyenrode heeft me wat dat betreft dichter bij mezelf gebracht,” legt ze uit. “Ik weet nu hoe ik bedrijven en individuen duurzame veranderingen laat bereiken en wil anderen inspireren dat ook te doen.”

Breakfast Session TransActory 2_compressed

Je eigen verhaal

Tijdens de sessie hebben studenten, faculteitsmedewerkers en Amsterdamse ondernemers hun persoonlijke leiderschapservaringen met elkaar gedeeld. Tdlohreg trad daarbij als groepsbegeleider op. Ze stelde vragen over wat de aanwezigen anders wilden zien en bood ze de inspiratie om bij zichzelf te rade te gaan over wat ze met hun leiderschap voor de wereld kunnen betekenen. Niek Storm, lid van Startup in Residence Amsterdam, vertelde hoe hij met zijn start-up voor digitale transformatie ten strijde trekt tegen voedselverspilling. Storm en zijn onderneming hebben bij verschillende gemeenten al een vermindering van 20% weten te bereiken. Tim Spoormakers, BBA-student aan Nyenrode, vertelde over zijn start-up en hoe die Nederlandse vluchtelingen met een verblijfsvergunning ondersteunt bij de zoektocht naar werk. Nicole Kommer, voltijds MBA-student bij Nyenrode, concludeerde dat je verantwoord leiderschap tastbaar maakt door ‘goed te doen door goed zaken te doen’.

Breakfast Session TransActory 3_compressed

Een persoonlijke band

Aan het eind van de sessie waren het de studenten die aan Tdlohreg advies gaven. Ze onderstreepten dat ze zich vooral met mensen moest omringen die warm lopen voor haar missie – dat ze een persoonlijke band moest smeden en duurzaam moest groeien. Tdlohreg gaf aan dat ze met plezier aan de sessie heeft bijgedragen en dat ze zowel tijdens de voorbereiding als tijdens het evenement zelf veel heeft geleerd.
4 keer per academisch jaar organiseert Nyenrode Amsterdam inspirerende Breakfast Sessions. De missie van Nyenrode is om bij te dragen aan de maatschappij door het ontwikkelen van verantwoordelijk leiders. De Breakfast Sessions bieden een platform voor onze Amsterdamse Nyenrode studenten om geïnspireerd te raken door verantwoordelijk leiders uit het bedrijfsleven en met elkaar in gesprek te gaan over wat verantwoordelijk leiderschap voor henzelf betekent en hoe ze daar als toekomstig leider invulling aan willen geven.

Voor de deelnemers uit het bedrijfsleven, corporates en start-ups, is het een manier hun persoonlijke verhaal en ervaringen te delen, én het is een unieke gelegenheid om hun business vraagstuk voor te leggen aan onze (inter)nationale topstudenten uit de verschillende programma’s (MBA, Bachelor of Business Administration en Master of Science in Management) en in korte tijd advies te krijgen. Uit de directe feedback op deze adviezen blijkt dat de inbrenger altijd positief verrast is over de uitkomsten van deze korte maar krachtige sessies.

Onder het genot van een lekker ontbijt leiden de Breakfast Sessions elke keer tot verassende waardevolle ontmoetingen en interessante gesprekken tussen studenten en leiders uit het bedrijfsleven. De verbinding van de LES-waarden (Leadership, Entrepreneurship en Stewardship) van Nyenrode staan hierbij centraal. Er is beperkt plaats (5 tot 7 mensen uit bedrijfsleven en 15 studenten). Neem voor meer informatie contact met ons op via: afterwork@nyenrode.nl.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.