Verantwoord leiderschap voor en door iedereen

Breakfast Session in Amsterdam

4 maart 2019
Community
De eerste ontbijtsessie van het academische jaar 2018-2019 vond plaats op de Nyenrode-campus in het centrum van Amsterdam. Het thema van deze ochtend was 'how to balance your purpose with profitability' met een toespraak van keynotespreker Camille van Gestel, medeoprichter van WakaWaka en alumnus van Nyenrode BBA.

Van Gestel begon de sessie met een introductie van WakaWaka, bekend van hun producten op zonne-energie voor outdoorliefhebbers: zaklampen, powerbanks en accessoires. Met elke aankoop helpen klanten mensen die geen betrouwbare toegang hebben tot licht en stroom. Via de eigen WakaWaka Foundation geeft de onderneming mensen toegang tot veilige en duurzame zonne-energie.

Veilige en duurzame zonne-energie voor iedereen

Toegang tot energie voor licht en stroom - een basisrecht - betekent toegang tot onderwijs, communicatie en de mogelijkheid om geld te verdienen. Als grootste natuurlijke energiebron ter wereld kan de zon overal en onuitputtelijk in die energie voorzien. Het is dé oplossing voor iedereen die stroom nodig heeft. Het belangrijkste product van het bedrijf is de WakaWaka, de meest efficiënte lamp op zonne-energie ter wereld. Na een dag opladen in de zon geeft de lamp tot veertig uur duurzaam licht. De WakaWaka Foundation ziet samen met hulporganisaties toe op de efficiënte verdeling van de lampen in gebieden waar humanitaire nood is om wereldwijd zoveel mogelijk impact te hebben.

Nyenrode Breakfast Session WakaWaka

Verantwoord leiderschap

Een veranderende wereld vraag om een nieuwe manier van leidinggeven, waarin de nadruk ligt op maatschappelijke impact en betrokkenheid bij het algemeen belang. Verantwoord leiderschap betekent duurzame zakelijke beslissingen nemen die rekening houden met de belangen van alle stakeholders. Niet alleen die van aandeelhouders, medewerkers, klanten en leveranciers, maar ook van de gemeenschap, het milieu en de toekomstige generaties. Van Gestel stortte zich in een spannend avontuur toen hij besloot veilige en duurzame zonne-energie beschikbaar te willen maken voor iedereen. Hij vertelde de studenten over de leiderschapsuitdagingen waar hij tegenaan liep bij het aansturen van WakaWaka en het uitbreiden van de WakaWaka Foundation. Hiermee kunnen zij hun eigen visie op verantwoord leiderschap vormen.

Nyenrode Breakfast Session WakaWaka

Sociaal ondernemerschap

Tijdens de sessie werden tevens een belangrijk dilemma besproken waar WakaWaka als sociaal onderneming mee te maken kreeg. Namelijk het in evenwicht houden van enerzijds het ontwikkelen en verkopen van producten met anderzijds het uitvoeren van de missie van de WakaWaka stichting. Sandeep Phadke, Senior Vice President en Hoofd Continentaal Europa bij Tech Mahindra stelt dat, “Van Gestel’s verhaal opende een andere dimensie in het dagelijkse bedrijfsleven, en liet het belang zien van zowel een missie kunnen uitvoeren als winstgevenheid nastreven. De ideeën die de studenten presenteerden en de openheid waarmee we allemaal bij de discussies betrokken waren, zorgden voor een crowdfunding van ideeën." Van Gestel sloot de sessie af met de belofte alle ideeën aan het WakaWaka-team te presenteren en verslag uit te brengen aan de deelnemers van de ontbijtsessie met de toekomstige resultaten.
4 keer per academisch jaar organiseert Nyenrode Amsterdam inspirerende Breakfast Sessions. De missie van Nyenrode is om bij te dragen aan de maatschappij door het ontwikkelen van verantwoordelijk leiders. De Breakfast Sessions bieden een platform voor onze Amsterdamse Nyenrode studenten om geïnspireerd te raken door verantwoordelijk leiders uit het bedrijfsleven en met elkaar in gesprek te gaan over wat verantwoordelijk leiderschap voor henzelf betekent en hoe ze daar als toekomstig leider invulling aan willen geven.

Voor de deelnemers uit het bedrijfsleven, corporates en start-ups, is het een manier hun persoonlijke verhaal en ervaringen te delen, én het is een unieke gelegenheid om hun business vraagstuk voor te leggen aan onze (inter)nationale topstudenten uit de verschillende programma’s (MBA, Bachelor of Business Administration en Master of Science in Management) en in korte tijd advies te krijgen. Uit de directe feedback op deze adviezen blijkt dat de inbrenger altijd positief verrast is over de uitkomsten van deze korte maar krachtige sessies.

Onder het genot van een lekker ontbijt leiden de Breakfast Sessions elke keer tot verassende waardevolle ontmoetingen en interessante gesprekken tussen studenten en leiders uit het bedrijfsleven. De verbinding van de LES-waarden (Leadership, Entrepreneurship en Stewardship) van Nyenrode staan hierbij centraal. Er is beperkt plaats (5 tot 7 mensen uit bedrijfsleven en 15 studenten). Neem voor meer informatie contact met ons op via: afterwork@nyenrode.nl.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.