Prof. dr. Tom Berkhout MRE MRICS

Professor
Tom Berkhout
 • Vastgoed
 • Belastingrecht
 • Bedrijfswaardering
 • Vastgoed
 • Belastingrecht
 • Bedrijfswaardering

 

"Mijn missie is diepe inzichten en bewezen kennis uit het verleden en het heden te koppelen aan de toekomst."

Tom Berkhout is professor of Real Estate, directeur van Nyenrode's Real Estate Center en academisch directeur van Nyenrode's Master Fiscaal Recht. Zijn belangrijkste onderzoeksdomeinen zijn vastgoed (belastingen, jaarverslaggeving, financiering, taxeren en waarderen, vastgoedeconomie, vastgoedmarkten) en fiscaal recht. Hij heeft een groot aantal boeken, artikelen, onderzoeksrapporten en columns geschreven over een breed scala aan vastgoedgerelateerde onderwerpen: fiscaliteit (nationaal en internationaal), vastgoedwaardering, vastgoedfinanciering, financiële verslaglegging, integriteit, vastgoedmarkten, beleggingsanalyse, beleggingsgedrag.

Tom heeft de masteropleiding Fiscaal Recht en zijn masteropleiding Real Estate aan de Universiteit van Amsterdam afgerond. Hij promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam met een proefschrift over afschrijvingen en afwaarderen van vastgoed.

Nevenfuncties

Naast zijn functie bij Nyenrode is Tom voorzitter van het Vastgoedkenniscentrum van de Belastingdienst en strategisch adviseur van de Belastingdienst.

Tom heeft in het verleden veel bestuursfuncties vervuld. Momenteel is hij voorzitter van de Stichting Fundatie Bachiene (onderzoek), bestuurslid van de Stichting Reeders (liefdadigheidsinstelling), lid van de Raad van Advies van het Property Research Quarterly, lid van de Centrale Raad van het Nederlands Register van Vastgoed Taxateurs (NRVT).

Tom is tevens hoofdredacteur van PropertyNL Tax, hoofdredactielid van Vastgoed Fiscaal en Civiel, vaste auteur van het Weekblad voor fiscaal recht en vaste columnist van PropertyNL Magazine en het Nederlands Tijdschrift voor Fiscaal Recht.

 Internationale activiteiten

Tom is visiting professor voor vastgoed en belastingrecht aan de Russische Presidentiële Academie voor Nationale Economie en Bestuurskunde (RANEPA, Moskou) en Accreditation Reviewer voor de Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS).

Interesses

Zijn hobby's zijn vinyasa-yoga, roeien, hardlopen en 'old school' science fiction (Asimov, Vance, Van Vogt, Heinlein).

Meest relevante publicaties

 • Berkhout, T.M. (2020). Over termen en begrippen: herijken van gebruiksduur en restwaarden, NTFR : Nederlands Tijdschrift voor Fiscaal Recht, 2020/1631, 1-5.  
 • Berkhout, T.M., & Bril, M. (2020). Fiscale regels nog niet klaar voor verduurzamen, PropertyNL Magazine, 4, 20- 22.  
 • Berkhout, T.M. (2020). ‘Economische eigendom’ van commercieel vastgoed: welke lading dekt de vlag?, Weekblad fiscaal recht, 7327, 335- 342.  
 • Berkhout, T.M., & Bril, M.C.B. (2020). De eigen woning: fiscaal nog niet klaar voor verduurzamen, Weekblad fiscaal recht, 7326, 312- 317.  
 • Berkhout, T.M. en Zwart, Ph.H. (2020), Financieren van familievastgoed, Tijdschrift Familiebedrijven, 2020/28, p. 28-35.

Publicaties