Alumni-avond 'Teams & Impact': op het snijvlak van individu en organisatie

27 februari 2017
Onderwijs

Op 1 februari vond de alumni-bijeenkomst van het (Senior) Leadership Development Program plaats met als titel 'Teams & Impact' in het Koetshuis. Hoe creëer je een impactvolle teamdynamiek? Wat zijn helpende en belemmerende patronen in groepen? Eric Koenen (oud bestuurder en docent Veranderkunde binnen LDP) deelde zijn inzichten. Jouke Kruijer (organisatie-adviseur en coach binnen het SLDP) zette ons aan het werk met een eigen, unieke teamopdracht. 

In de opening van programma-manager Jeanine Jansen benadrukte ze waarom teamontwikkeling zo relevant is en helemaal samenvalt met leiderschap. “Teams vormen het kruispunt waar individuele groei en organisatie-ontwikkeling samenkomen. Aan ons als leiders de taak om dat zoveel mogelijk te versterken.”

Eric Koenen is onder andere oud-bestuursvoorzitter en begeleidt nu topteams. Hij vertelt waarom groepen mensen met een individueel hoog IQ samen toch soms ‘zulke domme dingen’ kunnen doen. Met behulp van beelden uit de kunst toont hij bijvoorbeeld de werking van ‘group think’ en hoe te snel vormen van oordeel, maar ook van empathie, het écht kijken en luisteren in de weg kunnen staan. Doorbraken ontstaan op de plek waar nieuwe verbindingen worden gemaakt, bijvoorbeeld doordat verschillende disciplines samenkomen. Ook deelt Eric een persoonlijke anekdote die hij nog steeds toepast: als hij met zijn familie naar de Efteling ging, spraken ze altijd af waar ze elkaar weer zouden vinden als ze elkaar kwijt zouden raken. Iets wat teamleden ook zouden kunnen doen.

Kunstenaar Jouke Kruijer (ook coach binnen het SLDP) zette de groep vervolgens aan het werk door achtereenvolgens een individueel en respectievelijk een gezamenlijk kunstwerk te laten maken. Dat lijkt misschien simpel, maar blijkt een behoorlijke opgave. Sommigen aarzelden geen moment om aan de slag te gaan, anderen wachtten af. De creativiteit en coherentie zijn op momenten ver te zoeken. Snel wordt zichtbaar wat er nodig is voor écht teamwork. Niet alleen vanuit eigen eilanden opereren, maar – terwijl je bezig bent – continu het geheel in de gaten houden én de verbindingen blijven leggen.

Deelnemers geven terug dat ze makkelijk de link kunnen leggen met zichzelf en de eigen praktijk. Eén oud LDP deelnemer verzucht dat hij dezelfde persoonlijke uitdagingen tegen komt als in zijn eerdere simulaties en een nieuw patroon ontdekte daarin: ‘toch weer een leerervaring rijker dus!’

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.