‘Ik begin aan het verhaal waar zij ook aan begonnen’

Scholarshipstudent Johan Baalbaki over zijn weg naar Nyenrode

27 september 2018
Community

Geboren in een familie vol ondernemers was Johan Baalbaki als kind al vastbesloten om in de voetsporen te treden van zijn grote voorbeeld: zijn vader. Geïnspireerd door diens ondernemingszin werkte Johan van de mavo via de havo toe naar het hbo. Een scholarship via Stichting Nyenrode Fonds (SNF) maakte de volgende stap mogelijk: het BSc in Business Administration-programma aan Nyenrode. Hij vertelt over leiderschap, doorzettingsvermogen en het belang van tegenslagen voor succes.

2018_09_18 - Interview Johan Baalbaki, scholarship 2018-2019 - foto voor publicatie (Medium)

Johans carrière begon al op zesjarige leeftijd toen hij met zijn tweelingbroer kerststukken verkocht in de buurt. ‘Kom op,’ zei de kleine ondernemer tegen zijn tweelingbroer. ‘We gaan iets verkopen.’ Het steekschuim kwam van zijn vaders bedrijf en de rozen knipte hij uit struiken. Toen al kon hij slecht stilzitten en was hij graag bezig. ‘Ik was geen lezer,’ vertelt hij. ‘Ik wilde voetballen.’

Zijn moeite met begrijpend lezen zorgde ervoor dat hij een citoscore haalde die een wig dreef tussen hem en zijn droom om piloot te worden. Het advies: praktijkonderwijs. ‘Maar ik heb twee linkerhanden,’ zegt Johan lachend. Hij liet het er niet bij zitten en wist zijn leraren ervan te overtuigen hem naar de mavo en later de havo te laten gaan, want voor een baan als piloot moest hij een hbo-diploma hebben.

Falen brengt je verder

Toch zag hij ook beperkingen in een carrière als piloot. Hij vroeg zich vaak af: ‘Is dit het eindstation?’ Na de havo besloot hij een andere kant op te gaan en begon aan de opleiding Bedrijfskunde MER aan de Christelijke Hogeschool Ede. Maar zijn opleiding kwam in gevaar toen hij een oogbeschadiging opliep. Doorzetten was hem met de paplepel ingegoten, dus hij verscheen gewoon bij colleges. Het was zijn coach die toen zei: zo kan het niet verder. Vier maanden moest hij rust nemen.

Erop terugkijkend ziet hij hoe dit een belangrijk leermoment was. Deze ervaring bracht hem het belang van een balans tussen rust en focus bij. ‘Je moet eerst leider van jezelf zijn,’ zegt hij. Falen hoort daarbij. ‘Als je faalt, kom je uiteindelijk tien stappen verder.’ Gesterkt door wat de tegenslagen hem leerden, is hij nu een trotse Nyenrodiaan.

Onderdeel van een community

Studeren aan Nyenrode is voor hem meer dan onderwijs. Door het wonen op de campus zijn onderwijs en verenigingsactiviteiten meer geïntegreerd dan op andere universiteiten. Je bent daarmee gelijk onderdeel van een community van studenten en alumni met wie je meteen al iets deelt. Hij kijkt er dan ook naar uit om ooit zelf mentor te worden van een jonge Nyenrodiaan. ‘Onderwijs vind ik heel belangrijk.’

Via Stichting Nyenrode Fonds kreeg hij een scholarship van de Nyenrodianen uit de lichting 1958. Deze heren steunen nu al meer dan vijftien jaar studenten door het beschikbaar stellen van een scholarship. Zij nemen ook de rol als mentor op zich op. ‘Je hebt allemaal iets gemeen,’ zegt hij. ‘Ik begin aan het verhaal waar zij ook aan begonnen.’

Gun jij gemotiveerde studenten als Johan ook een vliegende carrièrestart? Lever dan een bijdrage aan een scholarship voor talenten die niet over voldoende financiële middelen beschikken om een studie aan Nyenrode te bekostigen. Meer weten? Neem contact op met Stichting Nyenrode Fonds over de fiscaal aantrekkelijke manieren van doneren.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.