Giving Back to our Neighbours

9 december 2022
Community

“Al dertig jaar woonde ik naast het landgoed, maar nog nooit was ik binnen geweest,” reageerde een enthousiaste bezoeker aan het evenement 'Giving Back to our Neighbours' op Nyenrode Business Universiteit. Ongeveer 200 belangstellenden uit de omgeving volgden workshops, bezochten een bedrijvenmarkt of gingen mee met een rondleiding door het kasteel.  Het event werd op 26 november georganiseerd door de Vereniging van Accountancy Studenten (VAS). De organisatoren vertellen wat hieraan voorafging.

Laagdrempelig

Leen Paape, hoogleraar aan Nyenrode en oud-VAS-voorzitter, en Simone Daniëls, manager van de alumnivereniging Voortgezette Compagnie van Verre (VCV), speelden al langere tijd met het idee om iets terug te geven aan de bewoners in de omgeving van Nyenrode. Simone licht toe: “Een aantal jaar geleden bespraken Leen en ik hoe mooi het zou zijn als de kennis en kunde van de jonge generatie accountancystudenten gedeeld zou worden met bewoners uit de buurt. Er zijn altijd financiële vraagstukken waar je als “leek” het antwoord niet op weet. Als die op een laagdrempelige manier gevraagd kunnen worden aan de next generation financiële experts, zonder torenhoge tarieven te hoeven te betalen. Hoe mooi zou dat zijn? Een Giving Back event.”

Kennis, kasteel en persoonlijk advies

Eind 2021 kwam het idee terecht bij Jeffrey Liu, oud-bestuurslid van de VAS, die er graag mee verder ging: “Het programma dat we vanuit de VAS in het voorjaar hebben uitgewerkt met Leen en Simone was drieledig: Ten eerste wilden we bezoekers iets teruggeven in de vorm van kennis. Onze expertise ligt uiteraard in de financiële hoek. Ten tweede zouden bezoekers rondleidingen moeten kunnen volgen door het kasteel en over het landgoed. Ten slotte zou er ook een bedrijvenmarkt moeten plaatsvinden, waar bezoekers voor gerichte vragen persoonlijk in gesprek kunnen gaan met adviseurs en experts.”

Enthousiaste docenten en bedrijven

In samenwerking met de Accountancy-opleidingen werden docenten gezocht voor cursussen over belastingen, ondernemen, investeren en blockchain, werden lokale bedrijven en landelijke instanties benaderd en rondleiders gevraagd voor het event. Studenten Daniëlle de Jongh, Brecht Luttik, Jeffrey Liu en Elle van der Hulst hebben in de zomer gewerkt aan het vullen van de dag: “De reacties van bedrijven en docenten waren over het algemeen erg enthousiast. Iedereen gaf aan dat ze verwachtten dat het een groot evenement zou worden.”

Flyeren in de Sinterklaas-optocht

In het najaar begon de promotie van het event. Rick Voogd, bestuurslid van de VAS, bouwde een website en Samira van Zuthem, bachelorstudent, gaf een interview voor de lokale pers: “Naar aanleiding van artikelen in de lokale kranten ontstond de vraag vanuit RTV Stichtse Vecht om het event ook toe te lichten voor camera. Dat vonden we natuurlijk hartstikke leuk om te doen.” Ook stroopten de studenten zelf de mouwen op. Chérie Offenberg, bestuurslid bij de VAS: “We hebben in samenwerking met de Voedselbank flyers in pakketten meegegeven. Verder hebben we in Maarssen en Breukelen geflyerd. Op een gegeven moment stonden we midden in de Sinterklaas-optocht met onze flyers.” Bachelorstudenten Anne Kock en Hugo van Beurden presenteerden het event in filmpjes die werden gepromoot via social media.

Gezellig druk

Op 26 november vond het event dan uiteindelijk plaats. Jeffrey Liu: “Gedurende de gehele dag was het gezellig druk in en rond het kasteel. De rondleidingen zaten steeds vol en ook de cursussen waren erg goed bezocht. In totaal waren er twaalf cursussen, acht bedrijven op de bedrijvenmarkt en vier rondleiders die gedurende de hele dag elf rondleidingen hebben gegeven. Het contact met de bezoekers was superleuk en het gaf erg veel voldoening toen we zagen hoe de mensen ook zelf het landgoed en het kasteel gingen ontdekken, foto’s maakten en daarna even bijkwamen met de door ons aangeboden koffie en brownies. We hebben veel positieve reacties ontvangen en zagen alleen maar blije gezichten. Echt een geslaagd evenement!”

Meer informatie over het programma, de deelnemende docenten en bedrijven is nog te vinden op de website: Programma – Giving Back 2022

GivingBack-9
GivingBack-03
GivingBack-06
GivingBack-07
GivingBack-08
GivingBack-04
GivingBack-02
GivingBack-01
GivingBack-9
GivingBack-03
GivingBack-06
GivingBack-07
GivingBack-08
GivingBack-04
GivingBack-02
GivingBack-01

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.