“Innovatie is niet ‘zomaar’ iedere radicale vernieuwing, innovatie vereist dat op een nieuwe manier een probleem daadwerkelijk opgelost wordt. Ook draait innovatie niet om technologie, zoals blockchain of kunstmatige intelligentie, maar is technologie slechts een middel voor innovatie en geen doel op zich.” zegt Danny Mekić. Hij is één van de sprekers tijdens de blended class Strategisch Innoveren van Nyenrode Business Universiteit. Mekić adviseert 40 van de 100 grootste organisaties ter wereld op het gebied van innovatie en hij ontwikkelde een innovatieproces, Innovation Accelerator, dat in iedere organisatie tot succesvolle innovaties kan leiden.
Mekić gaat in op het principe ‘benefits first’. “In gemanifesteerde organisaties start innovatie vaak met een budget en daarna zoeken innovators een probleem voor een oplossing die ze willen implementeren, bijvoorbeeld blockchain of A.I. In mijn methode draai je het om. Je begint zonder budget eerst met een groot probleem, stelt vast hoeveel het je waard is om dat probleem op te lossen, en vervolgens zoek of bedenk je een oplossing die winstgevend kan zijn.”
“Stel dat een organisatie een hoog ziekteverzuim heeft”, gaat Mekic verder. “Je gaat dan berekenen hoeveel je op termijn kan besparen per procent dat je het verzuim omlaag brengt. Dan weet je hoeveel waarde je gaat creëren en dat is dan ook meteen het budget dat je kan besteden per opgelost procent ziekteverzuim. En als het niet lukt om meer waarde te creëren dan de kosten die je moet maken, dan betekent dat dat het probleem dat je probeert op te lossen niet groot genoeg is, of dat je op zoek moet gaan naar een betere, innovatievere oplossing.”
Samenwerken
Het innovatieproces dat ik in de loop der jaren heb ontwikkeld, lopen we tijdens het college stap-voor-stap door.” Deelnemers leren hoe je processen moet aanpassen voor de eigen organisatie, wat waardevol is en hoe je het succesvol en op een risicomijdende manier kan implementeren. “Wat je nodig hebt is een bewezen, maar vooral geïntegreerde aanpak die ook werkt in grotere, complexere en bestaande organisaties. Met een paar naast elkaar gelegde start-upbouwblokjes, zoals bijvoorbeeld scrum, agile en design thinking, ben je er dan niet.”
Mekić noemt in zijn college verschillende praktijkvoorbeelden van organisaties die innoveren goed aanpakken. “Innovatie komt echt tot leven wanneer je meerdere partijen in je keten weet te verbinden aan je innovatie-uitdaging en laat meewerken aan de oplossing.” Hij geeft een voorbeeld: “In een bepaalde stad was de drukte in het openbaar vervoer door de vele studenten een groot probleem geworden. Ik heb partijen, zoals de gemeente, vervoersbedrijven, de hogeschool en universiteit, samengebracht om te werken aan een oplossing.”
Die oplossing bleek het spreiden van de lestijden. Die begonnen voorheen zowel op de hogeschool als op de universiteit op het hele uur. De hogeschool besloot de lessen te laten starten op kwart-vóór, en de universiteit liet de colleges en werkgroepen beginnen om kwart-óver. Dat betekende bijna 50% minder studenten per bus, tram en trein op hetzelfde moment. Die oplossing hadden de stakeholders daarvoor individueel niet gevonden. “De oplossing kwam toen ze bij elkaar werden gezet en een bewezen innovatieproces doorliepen. Doordat de voorheen extra ingezette bussen niet meer nodig waren, leverde deze oplossing ook nog eens veel geld op.”
Crisis leidt tot innovatie
Als de COVID pandemie ons één ding leert, is het dat niets vanzelfsprekend is. De Covid-crisis heeft hoogstwaarschijnlijk in kleine of grotere mate invloed op de organisatie waar jij voor werkt. Is dit een wake-up-call om écht kritisch te zijn op de toekomstbestendigheid van jouw organisatie? Innovatie is hiermee actueler is dan ooit tevoren. Als je nu niet al voorsorteert op de volgende crisis, loop je de kans op een herhaling van zetten, wat in kan houden dat bijvoorbeeld de directie de innovaties beëindigt wanneer het financieel lastiger wordt.” Mekić wil deelnemers aan de blended class meegeven dat je innovaties kan gebruiken om een organisatie crisisbestendiger te maken. “Dus ga nu volop innoveren nu er nog budget voor is. En bedenk: innovatie op de juiste manier uitgevoerd is geen kostenpost, maar levert geld op
Gerelateerde opleidingen
-
DORA webinar voor executives en toezichthouders in de verzekeringssector
Startdatum: 10 oktober en 14 november 2024Taal:- Nederlands
Locatie:- Online
In samenwerking met het Verbond van Verzekeraars organiseren wij een webinar waarin we nader ingaan op de impact van DORA op jouw organisatie en op jouw als bestuurder.
Bekijk opleiding -
Module Duurzaam beleggen & ESG risicomanagement | Pensioensector
Startdatum: 29 november 2024 en 28 maart 2025Taal:- Nederlands
Locatie:- Den Haag
Tijdens deze module worden alle facetten van duurzaamheid die bij pensioenfondsen op de bestuurderstafel liggen in één dag volledig en systematisch op een rij gezet op een manier die onmiddellijk toepasbaar is .
Bekijk opleiding -
Module Vermogensbeheer & beleggingsbeleid | Pensioensector
Startdatum: 7 november 2024 en 13 maart 2025Taal:- Nederlands
Locatie:- Breukelen
- Den Haag
Deze 3-daagse module biedt je inzicht in de belangrijkste aspecten van het beleggingsproces, de macro-economische factoren en de risico’s.
Bekijk opleiding -
Collegereeks Bedrijfskunde voor HR
Startdatum: 4 november 2024, 6 maart 2025Taal:- Nederlands
Locatie:- Breukelen
Tijdens de collegereeks Bedrijfskunde voor HR dagen experts je uit om in korte tijd waarde te creëren voor jouw organisatie en je waarde als HR-professional te verhogen.
Bekijk opleiding -
Masterprogramma Vermogensbeheer | Pensioensector
Startdatum: 28 maart 2025Taal:- Nederlands
Locatie:- Breukelen
Tijdens dit programma leer je beter omgaan met het zware eisenpakket en druk, waar ieder in de pensioensector mee te maken hebt.
Bekijk opleiding