Deelnemers Nyenrode Sports trappen Olympisch af in Londen

13 april 2018
Onderwijs

“Dan zien we jullie morgen voor de start van de opdracht in Londen.” Met deze verrassende woorden sloot dr. Frank van Eekeren, docent in het Nyenrode Sports Leadership Program, afgelopen maandag zijn college in Breukelen af en kregen de deelnemers hun eerste opdracht mee. De volgende dag om 08:00 stonden de deelnemers daadwerkelijk bij het Olympische London Stadium in Stratford, om aan hun casus te beginnen.

Nyenrode Sports in Londen_hero

De trip naar Londen was onderdeel van de module Leadership & social impact at sport mega events. In deze module kregen de deelnemers de opdracht om in een fictief London Legacy Organizing Committee, voort te bouwen op de Olympische Spelen in Londen in 2012, en concrete resultaten te boeken op de geformuleerde ambitie ‘Inspire a generation’.

Achterstandswijk

De deelnemers verzamelden zich bij het London Olympic Stadium, waar ze uitgenodigd werden om naar eigen inzicht informatie te verzamelen. Op de Stadion grounds zelf gingen de deelnemers op pad en interviewden medewerkers ter plaatse, net als in de omgeving bij de plaatselijke middenstand. Eén groep nam een taxi naar een nabijgelegen achterstandswijk om bewoners te interviewen in hoeverre zij hebben geprofiteerd van de spelen in 2012.

Pitch

Op woensdag gaven de deelnemers vervolgens een pitch van 15 minuten aan een jury bestaande uit Marijke Fleuren, voorzitter van de Europese Hockey Federatie en Nyenrode-professoren prof. dr. Henry Robben, hoogleraar Marketing, en prof. dr. Dennis Vink, hoogleraar Finance and Investment, waarin zij hun plannen uit de doeken deden. Leiderschap, taken, verantwoordelijkheden en benodigde vaardigheden maakten onder meer onderdeel uit van de pitch, met als uiteindelijk doel te leren wat nodig is om een duurzaam sportevenement in Nederland te organiseren.

TeamNL-deelnemers

Vier deelnemers aan het programma zijn aangedragen door NOC*NSF als pilot van de beoogde samenwerking met Nyenrode, waar vorig jaar een intentieovereenkomst over is ondertekend. Esther Vergeer, paralympisch topatlete en Chef de Mission Paralympic TeamNL PyeongChang 2018 is één van hen. “Het was een bijzonder moment om weer terug te zijn,” aldus Vergeer over de excursie naar Londen. “Het gevoel kwam echt weer helemaal terug.”

“De opdracht van deze module past goed bij de doelstellingen die zijn geformuleerd bij de beoogde samenwerking tussen Nyenrode en NOC*NSF,” stelt programmadirecteur Bartel Berkhout. “Er is behoefte aan een nieuwe generatie leiders in sport. Een type leider die groei ambieert en bovenal het vermogen heeft om duurzame samenwerkingen te realiseren en dus legacy op te bouwen. Met de ervaringen uit deze module kunnen de deelnemers direct zelf concreet in hun eigen sport praktijk mee aan de slag.”
 
Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF: “Wij streven naar de best mogelijke begeleiding in de staf van Team NL. In ons masterprogramma besteden we aandacht aan vier belangrijke domeinen, coachen, trainen, managen en leiding geven. In dat masterprogramma werken wij samen met experts die hun expertise in de praktijk bewezen hebben. Met Nyenrode Sports Inc. breiden we ons team uit met een gerenommeerde en zeer welkome partner op het gebied van Sports Leadership.”

Over het Sports Leadership Program

Binnen de sportwereld is behoefte aan een nieuwe generatie leiders. Het internationale executive Sports Leadership Program is een 1-jarig programma dat deelnemers uit topsport en sportbestuur theorie en praktische tools aanreikt om persoonlijk leiderschap te ontwikkelen en teamprestaties te versterken.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.