Stilte en rumoer tijdens de Coronacrisis

17 maart 2020
Over Nyenrode

Hoogleraren geven college vanuit huis, studenten zijn naar hun ouders en medewerkers zoeken online naar mogelijkheden om hun werk op elkaar af te stemmen. Het is stil op de campus van Nyenrode Business Universiteit.

Iedereen vindt thuis zijn weg tussen kinderen een boterham geven, conference calls, course-outlines schrijven en handleidingen lezen over digitaal lesgeven. Een enkele student, medewerker of hoogleraar is op de campus in Breukelen of in Amsterdam op zoek naar koffie om focus te behouden in zijn of haar werkzaamheden die niet vanuit huis kunnen plaatsvinden. Zij horen de vogels en tegelijkertijd de stilte. Zij voelen de zonnestralen en het briesje als ze van de bieb naar het Albert Heijn-gebouw lopen. Het is de realiteit van Nyenrode in tijden van het Coronavirus.

Tijden van crisis vragen om versnelling en creativiteit en tegelijkertijd heel bewust keuzes maken. Het is een tijd van bezinning en her-prioriteren. Nyenrode is op dit moment één universiteit met twee uitersten. De kracht waarmee iedereen zijn schouders eronder zet, laat zien dat haar oorsprong nog springlevend is.

Nieuwe impuls

Studenten en deelnemers zoeken naar kansen om hun bedrijf een nieuwe impuls te geven als blijkt dat hun intervisie niet doorgaat. Dit is hét moment om wat ze tot nu toe geleerd hebben in de praktijk te brengen. Nu kunnen zij het verschil maken.

Lege collegezalen

Docenten stellen zich flexibel op en zien kansen in maatschappelijk onderzoek en samenwerkingen. Studenten en deelnemers stellen zich voor dat docenten thuis, zittend voor hun boekenkast in hun werkkamer, college geven.

Als studenten thuis zijn, zijn collegezalen leeg. Of lijkt dat maar zo? Bijna honderd studenten luisteren met gefronste wenkbrauwen naar de pittige stof van het college Business Statistics van prof. dr. Bo van der Rhee. Vragen kunnen zij online stellen en die worden direct beantwoord. Huiswerk wordt vooraf digitaal ingeleverd.

Empty classrooms - corona

Online open dagen

Vragen over persoonlijke ontwikkeling en studiekeuze worden al jaren digitaal gesteld en beantwoord. Chatbots nemen in alle vormen werk over. Dat is geen nieuws. Maar het persoonlijk contact blijft essentieel voor de Nyenrode community. Daarom dachten we in het onderwijs dat open dagen écht fysiek moesten plaatsvinden. Inmiddels weten we dat Corona zorgt voor improvisatie en het beste in mensen naar boven haalt. De eerste online open dagen staan inmiddels ingepland en Instagram Live zorgt voor de persoonlijke ‘touch’ met jonge aankomende studenten.

Economisch sterk

De Founding Fathers hebben Nyenrode Business Universiteit in 1946 opgericht om Nederland economisch weer sterk te maken. In diezelfde geest proberen we nu het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties te helpen om weerbaar met deze crisis om te gaan. We weten: het gaat niet makkelijk worden. Wij dagen iedereen, maar met name onszelf, uit om daar met energie en creativiteit een eigen bijdrage aan te leveren. De Nyenrode community – alumni, studenten, deelnemers, docenten, staff én programmateams – laat zien hoe wendbaarheid er in de praktijk uitziet.

NBU campus leeg - corona

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.