Paul Boerboom van Avida International geeft tien tips
De moderne uitbesteder is in staat om voortdurend in te spelen op veranderingen om toegevoegde waarde te leveren en het beste in de uitbestede relatie naar boven te halen. Het stelt eisen aan de regie en inrichting van de uitbestedingsfunctie. Uit onderzoek blijkt dat velen moeite hebben om het beste naar boven te halen bij hun toeleveranciers en het soort relatie te ontwikkelen dat nodig is om organisaties vooruit te helpen, in lijn met de strategie. Tien tips van drs. Paul Boerboom, oprichter Avida International, hoe dit aan te pakken.
Weet wat je nodig hebt en kijk holistisch
Een sterk bewustzijn van wat je nodig hebt en verwacht van je toeleveranciers is een voorwaarde voor een gezonde uitbestede relatie. Pensioenfondsen moeten hun missie en strategie glashelder hebben. Robuuste plannen die toekomstvast zijn met opdrachten en mandaten aan de uitbestede relaties die daar goed op aansluiten.
Traditionele governance van de uitbestede relaties is niet meer voldoende. De governance is afhankelijk van het type product (bijvoorbeeld de mate van standaardisatie en schaarsheid), de aard van de dienstverlening (bijvoorbeeld de mate van complexiteit) en de dynamiek in de omgeving. Investeer in het uitbestedingsvak op alle niveau’s van bestuur tot directie. Een gecentraliseerde uitbestedingsfunctie kan hierbij interessant zijn.
DNB kijkt als toezichthouder of een pensioenfonds haar uitbestedingsrisico’s goed in kaart heeft gebracht. Breng hierbij de hele keten in kaart en kijk hoe risico’s met elkaar samenhangen, ongeacht of de activiteit intern of extern uitgevoerd wordt. Dit is temeer relevant in de context van de nieuwe wetgeving Wtp. Cybersecurity is een actueel voorbeeld.
Benieuwd naar de toepassing van deze tips in de praktijk van jouw organisatie? Het Programma Strategisch Uitbesteden in de Pensioensector - met Paul Boerboom als programma-manager - geeft een praktische invulling over alle relevante en actuele aspecten in uitbesteden, met een bijdrage van academici, mensen uit de praktijk en DNB. Het programma speelt in op de nieuwe wetgeving Wtp.
Sinds september 2022 is SPO-pensioenopleiders de pensioentak van Nyenrode Business Universiteit. Door de krachten van SPO en Nyenrode te bundelen is kwalitatief pensioenonderwijs met een sectoraal hart en karakter op academisch niveau ontstaan en kunnen we nu als SPO Nyenrode nog beter inspelen op de behoeftes van iedereen die in de pensioensector werkt en bieden we een naadloos doorlopend opleidingsaanbod aan.
Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.