Zorg dat je weet wat de bedoeling is

Simon van Daal is Scriptiebegeleider van het Jaar bij de Accountancy-programma’s

21 oktober 2022
Onderwijs

 “Dan dacht ik iets goed uitgelegd te hebben,” vertelt Simon van Daal over zijn begintijd als scriptiebegeleider. “Maar dan moesten studenten vervolgens zelf aan de slag en leverden ze een stuk in dat inhoudelijk niet verkeerd was, maar niet uitgewerkt zoals het de bedoeling is. Je bent feedback aan het geven op de vorm, in plaats van op de inhoud. Dat is zonde en dat moet je voorkomen.”

Inmiddels pakt hij het anders aan: “Ik probeer ervoor te zorgen dat studenten van tevoren zo goed mogelijk weten waar ze precies naartoe moeten schrijven. En ik denk dat dat ook wel gewaardeerd wordt.” Dat dit gewaardeerd wordt is zeker. Onlangs had Simon een afspraak bij programma-manager Maloe Sniekers. Hij dacht dat het ging om de bespreking van een student, maar Maloe verraste hem: op basis van de goede beoordelingen van studenten, kerngroep en programma-management is hij benoemd tot ‘Scriptiebegeleider van het Jaar’ bij de Accountancy-opleidingen van Nyenrode Business Universiteit.

Als begeleider kun je het verschil maken

Simon is registeraccountant en begon zelf meteen na het vwo met de studie aan Nyenrode. “Ik was 18, ging werken bij EY en begon tegelijkertijd met de deeltijd Bachelor Accountancy. Daarna heb ik ook de Master en Post-Master gevolgd.” Nadat hij de Post-Master had afgerond benaderde Nyenrode hem: of hij wekelijks uitwerkingen wilde nakijken voor het vak Financial Auditing. “Toen dacht ik ineens: hee, je kunt dus ook gewoon voor Nyenrode aan het werk.” Hij stelde vervolgens zelf voor om ook bachelorscripties te gaan begeleiden.

Wat hem daar vooral in aanspreekt is het één op één contact met de studenten:  ”Ik vond het schrijven van de scripties leuk en het ging me redelijk goed af. Er zijn ook studenten die dat juist helemaal niks vinden. Dan denk ik dat je als begeleider echt het verschil kan maken. Studenten hebben veel vragen, ze weten niet goed hoe ze moeten beginnen. Als je ze goed begeleidt, dan zie je dat dat inzicht wel gaat ontstaan. Dat is leuk om te zien.”

Voldoening

Inmiddels doet hij ook andere dingen binnen Nyenrode. “Afgelopen zomer heb ik voor het eerst het vak Business Research Methods gegeven en dat was ook leuk om te doen. Wel wennen, want dat was de eerste keer dat ik echt een college gaf. Ik ben ook beoordelaar bij de Praktijkopleiding. En ik ben zelf ook weer aan het studeren, opnieuw aan Nyenrode, de Master Fiscaal Recht. Met 18 jaar ben ik op Nyenrode begonnen en dat is intussen 11 jaar geleden. Het bevalt me gewoon heel goed hier.”

Wat is zijn belangrijkste tip voor studenten bij het schrijven van de scriptie? “Zorg dat je weet wat de bedoeling is en ga dan pas aan de slag. Vervolgens is het ‘slechts’ een kwestie van uitwerken.”

En een algemene tip voor studenten? “Een beetje cliché, maar probeer het studeren leuk te vinden. De meeste studenten zien het studeren als noodzakelijk kwaad om als (assistent-)accountant te kunnen blijven werken. Inmiddels is het voor mij makkelijk praten, maar eigenlijk is dit zonde en het kan ook anders: ik ben nu met Fiscaal Recht bezig en dat doe ik onder andere omdat het me heel erg interesseert. Het zou mooi zijn als meer mensen dat hebben bij hun studie. Bovendien is Nyenrode een mooi instituut, dus reden genoeg om hier met voldoening te studeren.”

Maloe Sniekers en Simon van Daal

 

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.