Instituut

ESG Innovation Institute

ESG Innovation Institute

Samen staan we voor een complexe opgave: komen tot een duurzame samenleving. Ook als bedrijf of instelling kan je er niet langer omheen: je activiteiten hebben invloed op mens, milieu en maatschappij. En de transitie naar duurzaamheid betekent dat je hier als organisatie verantwoordelijkheid voor neemt.

Organisaties die hierin voorop lopen doorleven de zogenaamde ESG (Environment, Social, Governance)-waarden en handelen hiernaar. Maar hoe breng je dat in de praktijk? Heb je daar de juiste kennis en kunde voor in huis? En hoe zet je de eerste stappen in de transformatie die hiervoor nodig is? Dat is voor veel organisaties een uitdaging. Om die reden is het ESG Innovation Institute in het leven geroepen. Daarin komen de onderwijsexpertise en academisch onderzoek op het gebied van ESG van Nyenrode en de specialistische ESG-kennis en ervaring van KPMG samen. Een ijzersterke combinatie om de route naar verduurzaming weloverwogen en professioneel te versnellen.

Over het ESG Innovation Institute

KPMG en Nyenrode hebben het ESG Innovation Institute in het leven geroepen om organisaties te helpen bij de transitie naar duurzaamheid. Organisaties kunnen met de ESG-thema’s in hun bedrijfsvoering meerwaarde creëren door evenwicht aan te brengen tussen financieel economische resultaten, transparantie, sociale belangen en het milieu. Het maakt de nieuwste ESG-kennis, vaardigheden en eco-systeem toegankelijk voor iedereen die de route naar duurzaamheid professioneel en weloverwogen wil versnellen.

Het ESG Innovation Institute omvat behalve onderwijsaanbod ook een academische ESG-leerstoel bij Nyenrode waaruit onderzoek, wetenschappelijke publicaties en opinie en debat voortkomen. Met de community die we bouwen wil het Instituut een beweging onder bestuurders en professionals op gang brengen; hen inspireren en vernieuwend duurzaam leiderschap faciliteren.

Iniatiefnemers van het ESG Innovation Institute zijn Jessica Peters-Hondelink, Nyenrode Business Universiteit en Esther van Zeggeren, KPMG.

Onderwijs

Om de route naar verduurzaming weloverwogen en professioneel te versnellen biedt het ESG Innovation Institute een aantal programma's aan. Deze worden continue aangevuld met de meest actuele thema's die spelen in de markt.

Programma's

De nieuwste ESG-kennis en inzichten om jouw organisatie te transformeren en de impact op mens, planeet en samenleving te vergroten. Dit is een maatwerk programma voor KPMG-partners en hun klanten.

Nieuws & Opinie

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom ESG. Wil je meer weten over een specifiek thema? Kies dan een van de onderstaande thema's.

General

ESG & Leadership

ESG Reporting & Assurance Readiness

berg_resized_kleinefoto CSRD webinar: de laatste ontwikkelingen en leerpunten

CSRD webinar: de laatste ontwikkelingen en leerpunten

Onderwijs |  25 mei 2023
Donderdag 15 juni organiseert KPMG het CSRD Webinar waarin we de laatste ontwikkelingen op het gebied van regelgeving bespreken.
Contact-page ESG: van intentie naar actie

ESG: van intentie naar actie

Onderwijs |  24 mei 2023
Inzetten op duurzaamheid staat bij steeds meer bedrijven hoog op de agenda. Klanten, banken, burgers, werknemers en ketenpartners eisen van bedrijven dat zij hun productieketen verduurzamen.
10102022-symposium ESG-Foto Sander Foederer-3936 Onzekerheid en volatiliteit eisen moedig en collectief leiderschap in de board

Onzekerheid en volatiliteit eisen moedig en collectief leiderschap in de board

Community |  23 mei 2023
Mondiale ontwikkelingen als klimaatproblematiek, sociale en (geo)politieke spanningen zorgen voor onzekerheid en volatiliteit in de boardroom. Wat is de invloed van deze ongekende factoren in de bestuurskamer?
Agile-1024x555.png Webinar met Akzo Nobel, Nyenrode en Stedin: Hoe blijf je als financial wendbaar?

Webinar met Akzo Nobel, Nyenrode en Stedin: Hoe blijf je als financial wendbaar?

Onderwijs |  18 mei 2023
Duurzaamheidsregelgeving, nieuwe digitale technologieën, een pandemie… Het landschap waarin jij en je organisatie bewegen, verandert continu.
Tineke Lambooy laag_LOWRES Een duurzame economie begint bij bestuurders

Een duurzame economie begint bij bestuurders

Opinie |  11 mei 2023
Sinds december 2022 is er een nieuwe Corporate Governance Code. Daarin staat dat bestuurders verantwoordelijk zijn voor duurzame langetermijnwaardecreatie en dat vennootschappen beleid voor diversiteit en inclusie moeten opstellen. Tineke Lambooy is hoogleraar Ondernemingsrecht aan Nyenrode Business Universiteit en legt uit hoe bestuurders de ESG (Environment, Social, Governance)-waarden kunnen verankeren in hun strategie.
ESG Duurzaam transformeren? Breng 1% in beweging!

Duurzaam transformeren? Breng 1% in beweging!

Onderwijs |  2 mei 2023
Organisaties werken aan grote maatschappelijke en duurzaamheidsvraagstukken: hun purpose.
Meer nieuws

Onderzoek

KPMG en Nyenrode zetten samen een ESG leerstoel op en ontwikkelen een onderwijsaanbod, onderzoek, wetenschappelijke publicaties en organiseren netwerk- en andere bijeenkomsten. De gezamenlijke ambitie is een beweging onder bestuurders en andere professionals op gang brengen door hen te inspireren en vernieuwend duurzaam leiderschap te faciliteren. Zo beschikken zij straks over de nieuwste kennis en vaardigheden die nodig zijn om bedrijven toekomstbestendig te maken op weg naar een duurzame economie. Daarvoor is veel innovatie en samenwerking in ecosystemen nodig.

Zodra er meer bekend is over de leerstoel zullen wij dit hier laten weten.

Jessica Peters-Hondelink MA MPIM
Director Customized Executive Education Nyenrode Business Universiteit
Ik geloof dat leiders het verschil kunnen maken door ESG in het hart van organisaties integreren. Echt noodzakelijke innovatie en transformatie kunnen we realiseren als we samenwerken in ecosystemen. Maar hoe? Daarom werken we als Nyenrode samen met KPMG in het ESG Innovation Institute: hier bouwen we aan een gemeenschap waar we academische kennis, praktische ervaring en persoonlijke uitdagingen delen en leren hoe we ESG-transformatie kunnen leiden.
Esther van Zeggeren Msc MBA
Director at KPMG
“Bedrijven staan voor een grote verduurzamingsopgave. Met het ESG Innovation Institute brengen we daarvoor een inspirerende beweging op gang onder bestuurlijk Nederland. Voor ontwikkeling van leiderschap op weg naar een duurzame economie.”