In deze podcast gaat Joep Stassen in gesprek met Jeff Gasperz, hoogleraar Innovatie aan Nyenrode Business Universiteit. In de podcast staat zijn passie voor innovatie en creatie centraal, waarbij Jeff vertelt over zijn inzichten en ideeën hoe leiders hun innovatiekracht verder kunnen ontwikkelen en benutten.
De uitdaging van nieuw leiderschap
Voor Gaspersz is het ultieme doel om in te gesprek zijn met leiders van grote organisaties, waarin zij samen nadenken over wat nodig is om een organisatie te creëren die permanent waarde levert aan zijn klanten. Kan je dat op zo’n manier doen dat het een win-win situatie oplevert met de medewerkers die bij je werken? Zij hebben per slot van rekening het contact met klanten en zitten vol met ideeën. Is het mogelijk om leiderschap tot ontwikkeling te brengen dat ruimte geeft aan die ideeën, en dat mensen aanmoedigt daaraan mee te doen? Hierbij draait het om leiderschap, dat in essentie geen volgers creëert, maar juist leiders op het gebied van innovatie.
Binnen zijn eigen ondernemerspraktijk heeft Gaspersz 450 organisaties leren kennen en ontdekt dat de meest duurzaam innovatieve organisaties dit leiderschap in zich hebben. Hij vertelt aan de hand van voorbeelden uit de praktijk waarom deze organisaties door hun leiderschap zo goed zijn in het mobiliseren van collectieve intelligentie, en het diepgaand engageren van mensen in die innovatie zoektocht.
Medewerkers aan je binden door los te laten
Wanneer je naar loopbaan denken kijkt, is het psychologisch contract veranderd. De eind-twintigers/dertigers en zeker de generatie daarna, zijn mensen die zich meer calculatief verbinden aan de organisatie. Dat zijn onrustige medewerkers, die zich vaak ook bewust zijn van hun goede arbeidsmarktpositie. Zij komen bij een organisatie werken, niet om er tot hun einde loopbaan te blijven, maar omdat ze willen leren, ontwikkelen en doorgroeien. Deze generatie wil dat er naar hun ideeën geluisterd wordt. Gaspersz geeft aan wat in zijn ogen de beste manier is om mensen te binden, zowel de jonge generatie als degene die gewend waren aan de gouden ketens: loslaten. Hij bedoelt hiermee dat je investeert in mensen, mogelijkheden biedt om door te groeien, te leren, te ontwikkelen en deel te nemen aan innovatieve projecten, zodat zij willen blijven. Ze beseffen dat ze hier kunnen groeien, dat er naar ze geluisterd wordt en dat hun creativiteit bloeit. Op deze manier heb je mensen gebonden door ze los te laten. Dat is volgens Gaspersz het nieuwe psychologisch contract.
Het belang om als organisatie innovatief te zijn
Dat organisaties moeten innoveren staat voor Gaspersz buiten kijf. Hij zet uiteen wat in zijn ogen de drie belangrijkste redenen zijn, waarbij hij uiteraard ook het meest genoemde argument aanstipt: de wereld verandert, concurrenten innoveren snel en je moet meedoen. Als je niet meedoet, dan verlies je je klanten, zijn je concurrenten je te slim af en dan wordt je voortbestaan bedreigd. De andere redenen om als organisatie te moeten innoveren passeren ook uitgebreid de revue, waarbij ook aandacht is voor de angst die innovatie binnen een organisatie kan oproepen. Gasperz vertelt onder meer hoe je dit vanuit leiderschapsperspectief het beste kan benaderen én welke kansen dit met zich meebrengt.
Zaadjes planten
Tot slot doet Gaspersz ook een boekje open over innovatiekracht. Hoe kan je je innovatiekracht vergroten in plaats van verkleinen, en waarom zijn de meest innovatieve organisaties hier zo ontzettend goed in? Ook onthult Gaspersz wat zaadjes planten, innovatief leiderschap en zijn eigen missie op aarde met elkaar te maken hebben.
Luister de volledige podcast en ontdek ook welke belangrijke rol de pianomuziek van Johann Sebastian Bach en het spel Go in het leven én werk van Jeff Gasperz spelen.
Jeff Gasperz doceert in meerder programma's op Nyenrode Business University zoals het Executive Insurance Program en het Behavioral and Cultural Governance Program. Joep Stassen is zelf Nyenrode Alumnus.
Tags
Gerelateerde opleidingen
-
DORA webinar voor executives en toezichthouders in de verzekeringssector
Startdatum: 8 en 14 november 2024Taal:- Nederlands
Locatie:- Online
In samenwerking met het Verbond van Verzekeraars organiseren wij een webinar waarin we nader ingaan op de impact van DORA op jouw organisatie en op jouw als bestuurder.
Bekijk opleiding -
Module Duurzaam beleggen & ESG risicomanagement | Pensioensector
Startdatum: 29 november 2024 en 28 maart 2025Taal:- Nederlands
Locatie:- Den Haag
Tijdens deze module worden alle facetten van duurzaamheid die bij pensioenfondsen op de bestuurderstafel liggen in één dag volledig en systematisch op een rij gezet op een manier die onmiddellijk toepasbaar is .
Bekijk opleiding -
Module Vermogensbeheer & beleggingsbeleid | Pensioensector
Startdatum: 7 november 2024 en 13 maart 2025Taal:- Nederlands
Locatie:- Breukelen
- Den Haag
Deze 3-daagse module biedt je inzicht in de belangrijkste aspecten van het beleggingsproces, de macro-economische factoren en de risico’s.
Bekijk opleiding -
Collegereeks Bedrijfskunde voor HR
Startdatum: 4 november 2024, 6 maart 2025Taal:- Nederlands
Locatie:- Breukelen
Tijdens de collegereeks Bedrijfskunde voor HR dagen experts je uit om in korte tijd waarde te creëren voor jouw organisatie en je waarde als HR-professional te verhogen.
Bekijk opleiding -
Masterprogramma Vermogensbeheer | Pensioensector
Startdatum: 24 maart 2025Taal:- Nederlands
Locatie:- Breukelen
Tijdens dit programma leer je beter omgaan met het zware eisenpakket en druk, waar ieder in de pensioensector mee te maken hebt.
Bekijk opleiding