'Passie voor Innovatie' podcast met Jeff Gaspersz

9 mei 2022
Opinie

In deze podcast gaat  Joep Stassen in gesprek met Jeff Gasperz, hoogleraar Innovatie aan Nyenrode Business Universiteit. In de podcast staat zijn passie voor innovatie en creatie centraal, waarbij Jeff vertelt over zijn inzichten en ideeën hoe leiders hun innovatiekracht verder kunnen ontwikkelen en benutten.

De uitdaging van nieuw leiderschap

Voor Gaspersz is het ultieme doel om  in te gesprek zijn met leiders van grote organisaties, waarin zij samen nadenken over wat  nodig is om een organisatie te creëren die permanent waarde levert aan zijn klanten. Kan je dat op zo’n manier doen dat het een win-win situatie oplevert met de medewerkers die bij je werken? Zij hebben per slot van rekening het contact met klanten en zitten vol met ideeën. Is het mogelijk om leiderschap tot ontwikkeling te brengen dat ruimte geeft aan die ideeën, en dat mensen aanmoedigt daaraan mee te doen? Hierbij draait het  om  leiderschap, dat  in essentie geen volgers creëert, maar juist leiders op het gebied van innovatie.

Binnen zijn eigen ondernemerspraktijk heeft Gaspersz 450 organisaties leren kennen en ontdekt dat de meest duurzaam innovatieve organisaties dit leiderschap in zich hebben. Hij vertelt aan de hand van voorbeelden uit de praktijk waarom deze organisaties door hun leiderschap zo goed zijn in het mobiliseren van collectieve intelligentie, en het diepgaand engageren van mensen in die innovatie zoektocht.

het spel GO

Medewerkers aan je binden door los te laten

Wanneer je naar loopbaan denken kijkt, is het psychologisch contract veranderd. De eind-twintigers/dertigers en zeker de generatie daarna, zijn mensen die zich meer calculatief verbinden aan de organisatie. Dat zijn onrustige medewerkers, die zich vaak ook bewust zijn van hun goede arbeidsmarktpositie. Zij komen bij een organisatie werken, niet om er tot hun einde loopbaan te blijven, maar omdat ze willen leren, ontwikkelen en doorgroeien. Deze generatie wil dat er naar hun ideeën geluisterd wordt. Gaspersz geeft aan wat in zijn ogen de beste manier is om mensen te binden, zowel de jonge generatie als degene die gewend waren aan de gouden ketens: loslaten. Hij bedoelt hiermee dat je investeert in mensen, mogelijkheden biedt om door te groeien, te leren, te ontwikkelen en deel te nemen aan innovatieve projecten, zodat zij willen blijven. Ze beseffen dat ze hier kunnen groeien, dat er naar ze geluisterd wordt en dat hun creativiteit bloeit. Op deze manier heb je mensen gebonden door ze los te laten. Dat is volgens Gaspersz het nieuwe psychologisch contract.

Het belang om als organisatie innovatief te zijn

Dat organisaties moeten innoveren staat voor Gaspersz buiten kijf. Hij zet uiteen wat in zijn ogen de drie belangrijkste redenen zijn, waarbij hij uiteraard ook het meest genoemde argument aanstipt: de wereld verandert,  concurrenten innoveren snel en je moet meedoen. Als je niet meedoet, dan verlies je je klanten, zijn je concurrenten je te slim af en dan wordt je voortbestaan bedreigd. De andere redenen om als organisatie te moeten innoveren passeren ook uitgebreid de revue, waarbij ook aandacht is voor de angst die innovatie binnen een organisatie kan oproepen. Gasperz vertelt onder meer hoe je dit vanuit leiderschapsperspectief het beste kan benaderen én welke kansen dit  met zich meebrengt.


Zaadjes planten

Tot slot doet Gaspersz ook een boekje open over innovatiekracht. Hoe kan je je innovatiekracht vergroten in plaats van verkleinen, en waarom zijn de meest innovatieve organisaties hier zo ontzettend goed in? Ook onthult Gaspersz wat zaadjes planten, innovatief leiderschap en zijn eigen missie op aarde met elkaar te maken hebben.

Luister de volledige podcast en ontdek ook welke belangrijke rol de pianomuziek van Johann Sebastian Bach en het spel Go in het leven én werk van Jeff Gasperz spelen.

 

 

Jeff Gasperz doceert in meerder programma's op Nyenrode  Business University zoals het Executive Insurance Program en het Behavioral and Cultural Governance Program.  Joep Stassen is zelf Nyenrode Alumnus. 

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.