“Het zit in mijn karakter dat ik niet snel opgeef”

Judoka en accountancystudent Stef van Kampen over de combinatie van topsport, studie én werk

14 september 2023
Onderwijs

Stef van Kampen nam twee judo-medailles mee uit Zagreb: individueel behaalde hij brons en met zijn team sleepte hij zilver binnen. Hij won ze tijdens de European Universities Combat Championships, waar hij uitkwam namens Nyenrode Business Universiteit. Stef judoot bij de subtop van Europa, en dat is extra bijzonder omdat hij naast zijn sportieve carrière ook werkt bij een accountantskantoor én studeert bij Nyenrode. De opleiding tot registeraccountant heeft hij bijna afgerond.

EK voor universiteiten

“In het judo is het EK voor universiteiten een heel sterk toernooi,” vertelt Stef, “Vooral in de Oost-Europese landen nemen ze het serieus. Er waren wereldtoppers bij die ook naar de Olympische Spelen gaan. Het is een toernooi voor meerdere sporten: karate, judo, jiujitsu en kickboksen. Met Nederland hadden we een leuk judoteam, drie mannen en drie vrouwen in verschillende gewichtsklassen. Deels waren dat mensen die ik nog niet zo goed kende, maar het klikte goed. Dat heeft dan ook geresulteerd in de zilveren teammedaille.”

Nederland versus Oost-Europa

“De winnende deelnemers kwamen allemaal uit het voormalige Oostblok. Wij verloren de finale van Oekraïne, die waren echt met een goede ploeg. In Nederland is het vaak: als je judoot dan focus je op judo en doe je daarnaast niks, maar ga je later eventueel weer studeren. In de Oost-Europese landen is het gebruikelijker dat je op een heel rustig niveau studeert en judo ernaast doet. Ik heb nooit spijt gehad van de keuze om naast judo deeltijd Accountancy te gaan studeren aan Nyenrode en te gaan werken. Zo heb ik meteen de start gemaakt met mijn carrière als accountant.” 

Laatbloeier

Toen de achtjarige Stef klaar was met zwemles mocht hij een andere sport kiezen. Hij ging met een vriendje kijken bij judo: “Dat paste wel bij me. In het begin was ik geen groot talent. Ik zette mijn worpen nooit echt door en maakte het niet af. Nadat ik had begrepen hoe het wel moest ging ik best veel wedstrijden winnen.” Op z’n 16e werd Stef tweede van Zuid-Holland. Hij mocht naar de Nederlandse Kampioenschappen en ging met alle talenten uit de regio trainen in Rotterdam. Dat was een belangrijke stap: “Daardoor krijg je betere coaches en tegenstanders. Met 16 was ik relatief laat, maar dat heb ik later wel rechtgebreid.“

Prijzen en blessures

Stef ging op topsportniveau judoën en deed mee aan Europacupwedstrijden. In 2015 werd hij eerste in Zweden, in 2017 derde in Kroatië en in 2019 tweede in Zwitserland. Maar tussendoor had hij veel blessures. Drie jaar geleden schoot zijn schouder uit de kom en nam daarbij een bicep-pees mee. Hij wilde toen stoppen met judo. “Maar het begon toch weer te kriebelen. Sinds een half jaar speel ik weer mee met Europese wedstrijden.” Dat gaat best goed vertelt hij: “Bij drie Europacups greep ik net naast de medailles. Bij dit EK voor universiteiten viel het kwartje gelukkig wel de goede kant op.” Hij versloeg hij in een spannende strijd zijn Roemeense tegenstander en won de bronzen medaille.

Flexibel

Hoe combineert hij topsport met werken en studeren aan de universiteit? “Gelukkig denken de partners op het kantoor waar ik werk altijd positief mee. Het belangrijkste is dat je goed plant. Als ik een keer overdag weg moet dan werk ik ’s avonds een paar uurtjes, daarin zijn zij heel flexibel. Tijdens mijn hbo-opleiding Accountancy liep ik stage bij Grant Thornton. Toen dacht ik eerst: ik ga mij vol op judo focussen. Maar zij stelden voor om verder te studeren en de sport ernaast te doen.” Ze boden hem een contract aan waarbij zij zijn studie betalen. Dankbaar is hij ook voor zijn trainer: “Hij weet precies wat ik nodig heb om blessures te voorkomen.”

Hart voor cijfers

Net als bij judo ging Stef ook stap voor stap door zijn Accountancy-opleiding: “Ik twijfelde over een opleiding fysiotherapie, want dat is gebruikelijk als je topsport doet. Maar ik ben altijd al goed met cijfers en daar ligt toch meer mijn hart. Ik volgde een mbo-opleiding Bedrijfseconomie en Accountancy en liep stage bij een accountantskantoor, dat beviel goed. Dus ben ik daarna verder gegaan met hbo-Accountancy en vervolgens de deeltijdopleiding aan de universiteit. In mijn eerste gesprek bij Grant Thornton zeiden ze: ‘Je weet dat weinig mensen straks echt accountant worden?’ Dat triggert mij: dat weinig mensen iets doen betekent niet dat ik het niet kan. Het zit in mijn karakter dat ik niet snel opgeef. Ik wilde goed worden in judo én registeraccountant worden.”

Voordelen van de combinatie

Heeft Stef dan nog tijd voor een privéleven? “Ik krijg weleens klachten dat ik er te weinig bij ben, maar de mensen die het dichtst om mij heen staan begrijpen het. En in de groep waarmee ik train heb ik mooie contacten.” De combinatie van sport, werk en studeren heeft ook voordelen: “Hier op de werkvloer leer je je mannetje staan en dat heb je ook nodig op de mat. En wat ik van het judo meeneem is het doorzettingsvermogen, niet opgeven als het een keer tegenzit. Je krijgt weleens negatieve feedback, dat hoort ook bij sport.” 

Nog net student

“Ik hoop nog veel prijzen te kunnen pakken op de Europacups en misschien op de Worldcup,“ zegt Stef. ”Ik ben al wat ouder, 27, maar ik geniet nog elke dag van het trainen. Voor mijn Post-Master-opleiding Accountancy moet ik nog één vak behalen. Toen ik dat tentamen de eerste keer niet haalde baalde ik, maar het heeft ook een voordeel: volgend jaar mag ik weer naar het EK voor universiteiten omdat ik nog student ben. Ik hoop me daar weer voor te plaatsen. Ik ben blij met de medailles en het is altijd leuk om voor Nyenrode uit te mogen komen.”

Stef van Kampen web
Stef van Kampen in actie2 web
Stef van Kampen in actie1 web
Stef van Kampen web
Stef van Kampen in actie2 web
Stef van Kampen in actie1 web

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.