De introductie: Rechtspersonenrecht

Breukelen
1 juli 2024
5 dagen (aaneengesloten inclusief overnachting)
09.00 - 17.30 uur
Nederlands
€ 7.950 (excl. btw)

Ben jij toe aan academische verdieping en vergroting van je impact als secretaris? Door de toenemende complexiteit en scherpere eisen aan de top van zowel het bedrijfsleven als organisaties in het publieke domein krijgt de secretaris steeds meer zichtbaarheid. De taak is zwaarder geworden, de eisen zijn strenger en daardoor is de secretaris nadrukkelijker aanwezig in de bestuurskamer.

Groei (door) in jouw rol. Leer essentiële vaardigheden ter ondersteuning van effectief bestuur en toezicht, ontwikkel je tot betrouwbare gesprekspartner van zowel bestuur, toezicht als medezeggenschap en deel de best practices voor good governance in jouw dagelijkse praktijk. Word een onmisbare schakel in elk bestuursteam en investeer in jouw professionele groei.

Wat levert het je op?

Aan het einde van de leergang kunnen deelnemers: 

 • De rol van secretaris als onafhankelijke bewaker van de governance vakbekwaam en duurzaam vervullen door actuele kennis van relevante ontwikkelingen; gebruik te maken van een vergroot en effectief handelingsrepertoire en een versterkt innerlijk kompas en zelfvertrouwen; 
 • Verschillende rechtsvormen duiden en de taken, verantwoordelijkheden en rollen van de toezichthouders, bestuurders en de secretaris daarin doorgronden; 
 • Eigenaarschap nemen bij de inrichting en voorbereiding van (strategische) besluitvormingsprocessen en vergaderingen van het bestuur, de toezichthouders en aandeelhouders en/of stakeholders en het verwerken van de beraadslagingen;
 • Leiderschap tonen voor de effectieve opvolging van besluiten van het bestuur, de toezichthouder en aandeelhouders;
 • (Meer) Impact hebben en draagvlak creëren bij diverse in- en externe stakeholders
 • Academisch niveau en praktische diepgang
 • Intensieve onderdompeling in alle aspecten van de secretarisrol
 • Vergroting van impact en zelfvertrouwen door te werken aan persoonlijke leerdoelen
Deze leergang is ontwikkeld in samenwerking met Elise Stevens (Kennisoverdracht en advies), Alice Lammerts van Bueren (De Nieuwe Secretaris) en Marye van der Grinten (CG Advisering).

  Van wie krijg je college?

  Tijdens deze leergang behandelen hoogleraren van Nyenrode en ervaren secretarissen, bestuurders en commissarissen, ieder vanuit hun specifieke expertise, de verschillende thema’s die aan bod komen. 

  De hoogleraren en experts

  • Mr. Elise Stevens-Fokkens - auteur van het Handboek secretaris
  • Prof. mr. Geert Raaijmakers - advocaat en partner NautaDutilh N.V. en hoogleraar ondernemings- en effectenrecht Vrije Universiteit Amsterdam
  • Drs. Frank Peters - reputatiestrateeg en mede-eigenaar van VIRTUS Communications
  • Mr. Drs. Suzanne van Nieuwenhuijzen - Corporate Secretary Vebego
  • Mr. Barbara van Koppen - Voorheen SVP Corporate Center & General Counsel KLM Royal Dutch Airlines
  • Mr. Jaap Kloppers - Head Corporate Office & Deputy Company Secretary ABN AMRO Bank N.V.
  • Drs. Gerard van Olphen RA -  voorzitter RvC de Volksbank en lid RvC ASR
  • Susan Dassen-Luhrman - eigenaar Buro Dassen voor medezeggenschaps- en governance vraagstukken

  Deze sprekers zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

  Wat ga je doen?

  Onder begeleiding van de sprekers en moderatoren behandel je met mededeelnemers de verschillende taken en rollen van de secretaris. Het behandelen van casussen is een centraal element van deze leergang.

  Thema's

  • Hoofdrolspelers in de praktijk van de secretaris
  • Duurzame lange termijn waardecreatie en strategie
  • Rol en verantwoordelijkheden van de secretaris
  • Leiderschap
  • De toekomst
  De inhoud van deze leergang is onder voorbehoud van wijzigingen.

  Voor wie?

  Deze leergang is voor (adjunct-)secretarissen van middelgrote en grote bedrijven en organisaties uit de publieke, maatschappelijke en private sectoren. Daarnaast is het ook geschikt voor academisch geschoolden die een aantal jaren relevante werkervaring hebben, zoals bijvoorbeeld juristen die de beroepsopleiding Advocatuur of Notariaat succesvol hebben afgerond. 

  Een vooropleiding op WO-niveau wordt verondersteld evenals voldoende kennis van het rechtspersonenrecht, gebaseerd op een relevante rechtenstudie, dan wel meerjarige ervaring in het domein.

  Mocht je interesse hebben maar niet beschikken over de benodigde kennis van het rechtspersonenrecht geef dat bij je aanmelding aan. Voorafgaand aan de leergang vindt een introductie rechtspersonenrecht van een middag plaats. Hier zijn meerkosten aan verbonden (zie investering). 

  Om alle deelnemers de kans te geven actief aan de gesprekken deel te nemen en eigen casuïstiek te behandelen is de groepsgrootte per leergang beperkt tot 20 deelnemers.

  Data

  De leergang vindt plaats van 1 tot en met 5 juli 2024. 

  Meld je nu aan

  Aanmelden kan via de aanmeldbutton. Om een optimaal leerklimaat te creëren en aan de verwachtingen van de deelnemers te voldoen, vindt er na je aanmelding een selectie plaats. In de bevestiging van je aanmelding verzoeken we je ons jouw curriculum vitae en motivatie inclusief je persoonlijke leerdoelen toe te sturen. Na ontvangst van deze stukken beoordelen we je aanmelding o.a. op ervaring als secretaris en kennis van het recht, en nemen we zo snel mogelijk contact met je op over je deelname. 

  Heb je nog vragen? Onze programma- coördinator beantwoordt deze graag. 

  Wat is de investering?

  De investering voor De Secretaris: een leergang voor professionals is €7.950,- (exclusief btw). Dit is inclusief studiemateriaal, vier overnachtingen, maaltijden en toegang tot de online leeromgeving. Je ontvangt een deelnamecertificaat.

  De investering voor de introductie rechtspersonenrecht is 795,- (exclusief btw). Dit bedrag is inclusief studiemateriaal.
  *Alle bedragen en voorwaarden zijn indicatief (exclusief btw en bijkomende kosten, tenzij anders aangegeven) en onder voorbehoud van periodieke wijzigingen.