Nieuws

3 ballen die een CIO hoog moet houden

3 ballen die een CIO hoog moet houden

Opinie |  3 januari 2018
Digitale transformatie betekent dat je als bedrijf stappen vooruit zet met IT als leidraad. De CIO vervult daarin een cruciale rol. Maar daarvoor heeft hij of zij wel heel veel vaardigheden nodig, zo stelt Henk Kievit van Nyenrode Business Universiteit. En daarin moet worden geïnvesteerd.
Leen Paape Corporate Governance: een terugblik op het jaar 2017

Corporate Governance: een terugblik op het jaar 2017

Opinie |  19 december 2017
Aan het eind van 2017 mag onze nieuwsbrief zich verheugen op zo’n kleine 2.500 lezers. Daar zijn we erg trots op. Kennelijk voorziet deze nieuwsbrief in een behoefte om op de hoogte te blijven van nieuws op het terrein van corporate governance.
Stempel 17-10-2014-3a Zin en onzin van een diploma voor toezichthouders

Zin en onzin van een diploma voor toezichthouders

Opinie |  19 december 2017
In Het Financieele Dagblad van 1 november 2017 riepen Hans Strikwerda en Jaap ten Wolde op om een curriculum op te stellen voor de opleiding van toezichthouders. Op 10 november meldden Pamela Boumeester en John Jaakke zich met de stelling dat het om de rechte rug gaat en dat daar geen diploma voor is. Beide stellingen behoeven aanvulling.
Bas Kodden De paradox van leidinggeven aan winnende teams

De paradox van leidinggeven aan winnende teams

Opinie |  18 december 2017
Leiderschap in de sport is - overigens net zoals in het bedrijfsleven - vaak een contradictio in terminis, aldus leiderschapscoach en managementwetenschapper dr. Bas Kodden. "De meeste leidinggevenden geven leiding wanneer ze het vooral niet moeten doen, en geven geen leiding wanneer ze het vooral wel moeten doen. Omgaan met deze paradox vergt naast zelfkennis ontzettend veel ervaring en kunde.”
defaultHeroImage De rol van de accountant en corporate governance informatie

De rol van de accountant en corporate governance informatie

Opinie |  12 december 2017
Met ingang van boekjaar 2017 is de nieuwe Nederlandse Corporate Governance Code van toepassing. Daarnaast heeft de accountant sinds boekjaar 2016 een uitgebreidere rol ten aanzien van het bestuursverslag.
kasteel Hoe kan je een gestructureerde stakeholdersdialoog organiseren?

Hoe kan je een gestructureerde stakeholdersdialoog organiseren?

Opinie |  31 oktober 2017
Het Nederlandse ondernemingsrecht gaat uit van het ‘stakeholder model’. Van het bestuur van een onderneming wordt verwacht dat het de belangen van de stakeholders meeweegt in zijn beslissingen. Dit volgt al uit de wet en jurisprudentie, maar wordt ook nog eens benadrukt in de herzieneNederlandse Corporate Governance Code 2016.
poort Meer geld van nieuwe kabinet voor cybersecurity is stap voorwaarts

Meer geld van nieuwe kabinet voor cybersecurity is stap voorwaarts

Opinie |  30 oktober 2017
Per week verschijnen in Nederland 9,8 onderzoeken. Wij onderzoeken de onderzoeken. Slechts 4,3 onderzoeken blijken wetenschappelijk verantwoord’, aldus dr. F. de Block en drs. H. van Oostrum van het Piet Vroon Instituut. Als wetenschapper kan ik niet uitsluiten dat het geciteerde juist is.
kasteel Volhoudbaarheid vereist een focus op “waar doe ik het voor”!

Volhoudbaarheid vereist een focus op “waar doe ik het voor”!

Opinie |  30 oktober 2017
“I am writing to you with a proposal that may seem radical, but is in fact conservative. That is because my primary concern as Chief Executive Officer is to conserve this company as a healthy enterprise. You are now paying me so much that I can no longer manage this company as I should. I hereby request that you cut my salary in half and eliminate my bonuses.”* Voorgaand citaat komt van Henry Mintzberg, één van de beroemdste management goeroes. Hoe vaak zou het voorkomen dat een CEO met een dergelijk verzoek komt?

Contact

Junia Floor

Communicatieadviseur

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws of de L.E.S. Nieuwsbrief voor nieuws over onze kernwaarden Leadership Entrepreneurship Stewardship.