Nieuws

kasteel Hoe kan je een gestructureerde stakeholdersdialoog organiseren?

Hoe kan je een gestructureerde stakeholdersdialoog organiseren?

Opinie |  31 oktober 2017
Het Nederlandse ondernemingsrecht gaat uit van het ‘stakeholder model’. Van het bestuur van een onderneming wordt verwacht dat het de belangen van de stakeholders meeweegt in zijn beslissingen. Dit volgt al uit de wet en jurisprudentie, maar wordt ook nog eens benadrukt in de herzieneNederlandse Corporate Governance Code 2016.
poort Meer geld van nieuwe kabinet voor cybersecurity is stap voorwaarts

Meer geld van nieuwe kabinet voor cybersecurity is stap voorwaarts

Opinie |  30 oktober 2017
Per week verschijnen in Nederland 9,8 onderzoeken. Wij onderzoeken de onderzoeken. Slechts 4,3 onderzoeken blijken wetenschappelijk verantwoord’, aldus dr. F. de Block en drs. H. van Oostrum van het Piet Vroon Instituut. Als wetenschapper kan ik niet uitsluiten dat het geciteerde juist is.
kasteel Volhoudbaarheid vereist een focus op “waar doe ik het voor”!

Volhoudbaarheid vereist een focus op “waar doe ik het voor”!

Opinie |  30 oktober 2017
“I am writing to you with a proposal that may seem radical, but is in fact conservative. That is because my primary concern as Chief Executive Officer is to conserve this company as a healthy enterprise. You are now paying me so much that I can no longer manage this company as I should. I hereby request that you cut my salary in half and eliminate my bonuses.”* Voorgaand citaat komt van Henry Mintzberg, één van de beroemdste management goeroes. Hoe vaak zou het voorkomen dat een CEO met een dergelijk verzoek komt?
pauw Een register met gedragscode voor social enterprises

Een register met gedragscode voor social enterprises

Opinie |  30 oktober 2017
In Europa en ook in Nederland komen ‘social enterprises’ in verschillende vormen en maten voor. Sociale en ecologische uitdagingen vormen voor hen een trigger om innovatieve oplossingen uit te denken.
tempel Totale incompetentie troef bij SNS Reaal, toezichthouder en accountant

Totale incompetentie troef bij SNS Reaal, toezichthouder en accountant

Opinie |  30 oktober 2017
Pieter Couwenbergh trok in zijn column de volgende conclusie over de zaak-SNS Reaal: ‘wel een lijk, geen schurken’. Hij deed dat naar aanleiding van een brief van minister Dijsselbloem aan de Tweede Kamer, waarin deze ingaat op een onderzoeksrapport van accountant PwC. Het is een onthutsende brief. Over totale incompetentie. Van bestuurders, toezichthouders en de accountant.
Appels Laten we ons overspoelen door Industry 4.0?

Laten we ons overspoelen door Industry 4.0?

Opinie |  11 oktober 2017
Technologie zoals kunstmatige intelligentie, robotica, biotechnologie en het internet der dingen ontketent een digitale transformatie die de maatschappij economische en politieke instabiliteit in kan jagen. De meeste economische modellen draaien immers om werk en werknemers die hun lonen spenderen, maar als de almaar efficiëntere technologie steeds meer het werk van de mens overneemt en zodoende massale werkloosheid veroorzaakt, lopen we het risico dat onze maatschappij in chaos vervalt en dat de kloof tussen arm en rijk veel breder wordt.
Rozentuin Ondernemerschap via ‘Integrative Intelligence’

Ondernemerschap via ‘Integrative Intelligence’

Opinie |  4 oktober 2017
Hoe blijf je reflecteren in een steeds versnellende maatschappij? Robotisering en digitalisering zijn aan de orde van de dag. Juist nu is het belangrijk om de toegenomen vluchtigheid, onzekerheid, complexiteit en ambiguïteit in ons leven sturing te kunnen geven. Dit stelt Sharda Nandram, Associate Professor aan het Center for Entrepreneurship & Stewardship bij Nyenrode Business Universiteit. Zij heeft een drietal boeken rondom deze thematiek uitgebracht.
laantje met bomen India viert 146e verjaardag van Mahatma Gandhi

India viert 146e verjaardag van Mahatma Gandhi

Opinie |  2 oktober 2017
Op 2 oktober viert India de 146e geboortedag van hun grote leider Mahatma Gandhi, die zich na de tweede wereldoorlog heeft ingezet voor de zelfstandigheid van India. Ofschoon de cultuur in India heel anders is dan in Nederland, kunnen we toch in zijn beleid belangrijke grondwaarden vinden die ook voor Nyenrodianen herkenbaar zijn.

Contact

Junia Floor

Communicatieadviseur

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws of de L.E.S. Nieuwsbrief voor nieuws over onze kernwaarden Leadership Entrepreneurship Stewardship.