Een filosofisch woordenboek: ook over governance

26 februari 2019
Opinie

Wie filosofeert over governance, bedenkt snel dat er grenzen bestaan aan wat toezicht vermag. Dat inzicht is niet nieuw. Al in de zeventiende eeuw constateerde raadspensionaris Jacob Cats:


Een wijngaert dichte bij de stadt,
Een boom met fruyten aan den padt,
Een slot dat op de grensen staet,
Een schoone, jonge, vlugge maeght,
gekust, geleckt, gestreeld, gevraeght,
zijn dingen die ook een handig man,
Met toesien niet bewaren kan.
Deze oude les is opgenomen onder het hoofdje ‘Toezicht’ in het onlangs verschenen boek 'Voor Rede Vatbaar: een filosofisch woordenboek voor Nederland', geschreven door voormalig Nyenrode hoogleraar corporate governance Paul Frentrop.

Op alfabetische volgorde worden tal van onderwerpen besproken, waaronder ook andere thema’s die corporate governance raken, zoals ‘Boekhouden’, ‘Managers’ en ‘Topmanagers’. Tevens is er aandacht voor de achterliggende drijfveren van menselijk gedrag als ‘Angst’, ‘Afgunst’, ‘Empathie’,  ‘Enthousiasme’, ‘Liefde’, ‘Ouderdom’, ‘Verontwaardiging’ en nog veel meer. Het boek is geschreven in de stijl van Voltaire die in 1764 in zijn Dictionnaire Philosophique Portatif met een knipoog heersende mis(ver)standen aan de kaak stelde. Meer dan twee eeuwen later blijkt er nog steeds genoeg te doen. 


Meer informatie over het boek. 

Bron: nieuwsbrief Nyenrode Corporate Governance Instituut, februari 2019.



Artikelen en columns gepubliceerd op de website en in de nieuwsbrief van het NCGI weerspiegelen niet per definitie een algemene visie van het NCGI, maar worden door auteurs op persoonlijke titel geschreven. Reageren kan via ncgi@nyenrode.nl.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.