Nieuws

Jeroen Veldman De corporate governance code: Never complain, always apply and explain

De corporate governance code: Never complain, always apply and explain

Onderzoek |  9 februari 2023
Is de onlangs geactualiseerde corporate governance code nog relevant en toekomstbestendig? Volgens Jeroen Veldman, hoogleraar Corporate Governance aan Nyenrode Business Universiteit, vraagt deze discussie om een krachtig pleidooi: laten we het kind niet met het badwater weggooien. Lees het volledige essay in Management Scope.
Désirée van Gorp Neem meer verantwoordelijkheid bij het verduurzamen van wereldwijde waardeketens

Neem meer verantwoordelijkheid bij het verduurzamen van wereldwijde waardeketens

Onderzoek |  25 januari 2023
Niet alleen bedrijven, ook overheden en burgers hebben een verantwoordelijkheid bij het verduurzamen van wereldwijde waardeketens. Dat is de stellige overtuiging van Désirée van Gorp, hoogleraar International Business aan Nyenrode Business Universiteit. Wereldwijde waardeketens staan voor processen waarbij goederen en diensten worden geproduceerd, verwerkt en geleverd in verschillende landen. Van Gorp: ‘Verduurzamen van deze ketens betekent vooral dat we solidariteit als uitgangspunt nemen. Wat goed is voor ons, moet ook goed zijn voor mensen in landen waar wij activiteiten zoals productieprocessen naar verplaatsen.’
waddenzee klein Kan aan de Waddenzee rechtspersoonlijkheid worden toegekend om zo haar stem mee te nemen in publieke besluitvorming?

Kan aan de Waddenzee rechtspersoonlijkheid worden toegekend om zo haar stem mee te nemen in publieke besluitvorming?

Onderzoek |  22 december 2022
Zou voor de Waddenzee een ‘Rights of Nature’-aanpak kansrijk zijn voor het versterken van de bescherming van de natuurwaarden in dit gebied? Deze vraag heeft Prof. mr dr. Tineke Lambooy (Hoogleraar Ondernemingsrecht aan Nyenrode Business Universiteit) samen met collega-onderzoekers Tessa van Soest en Ignace Breemer onderzocht.
Koetshuis Transparantie over ESG: vertel een eerlijk verhaal over duurzaamheid

Transparantie over ESG: vertel een eerlijk verhaal over duurzaamheid

Onderzoek |  20 december 2022
Grote maatschappelijke vraagstukken hebben ook op het bedrijfsleven een steeds grotere impact. Ze vereisen steeds meer betrokkenheid van ondernemingen. Remko Renes (lid van het Nyenrode Corporate Governance Instituut) en Auke de Bos (verbonden aan EUR en EY) gaan in op Environmental, Social en Governance (ESG) factoren. Ze staan stil bij de betekenis en het belang van ESG en de invloed van de aandacht en transparantie van dit onderwerp op organisaties en bestuurders, de rol van toezichthouders en de rol van accountantscontrole. Op basis hiervan geven zij enkele aanbevelingen voor bestuurders, commissarissen, adviseurs en accountants.
Jeroen van der Velden nieuwsbericht_LOWRES Samenwerking als strategische troef

Samenwerking als strategische troef

Onderzoek |  20 december 2022
Hoe beter organisaties samen kunnen werken, hoe beter de prestaties. Dat klinkt als een open deur, maar toch wordt het belang van samenwerken vaak onderschat. Welke succesfactoren spelen bij goede samenwerking een rol? Hoe maak je samenwerken efficiënter en effectiever? Jeroen van der Velden, universitair hoofddocent Strategy Alignment en directeur van het Nyenrode Faculty Expertisecenter Strategy, Organization & Leadership aan Nyenrode Business Universiteit kan na meer dan 25 jaar onderzoeks- en advieswerk haarfijn het antwoord geven op deze vragen.
Ronald Jeurissen, Stefanie Beninger, Nicolas Chevrollier
Video
Stefanie Beninger over veerkracht: stabiliseren, aanpassen of transformeren?

Stefanie Beninger over veerkracht: stabiliseren, aanpassen of transformeren?

Onderzoek |  11 december 2022
Nyenrode Business Universiteit organiseerde onlangs de vierde editie van de Radical Thinkers Series. In de serie vertellen wetenschappers over hun onderzoek en hun "radicaal" andere manier van denken.
Leen Paape small Waarom de maatschappelijke zorgplicht voor ondernemingen wettelijk geregeld moet worden

Waarom de maatschappelijke zorgplicht voor ondernemingen wettelijk geregeld moet worden

Onderzoek |  8 december 2022
Het duurt té lang voor ondernemingen welzijn boven winst gaan stellen. Daarom moet een maatschappelijke zorgplicht in de wet verankerd worden. Dat zegt Leen Paape in zijn afscheidsrede als hoogleraar Corporate Governance bij Nyenrode.
Irene Jonkers nieuwsbericht_LOWRES Routines doorbreken in je organisatie vraagt om lef, speelsheid en reflectie

Routines doorbreken in je organisatie vraagt om lef, speelsheid en reflectie

Onderzoek |  2 december 2022
Veranderen naar een duurzamere of socialere organisatie betekent bestaande patronen veranderen. En daarvoor moet je drie uitdagingen aanpakken: betekenis geven aan wat je wilt doen, leren hoe je dit doet en ruimte creëren om weerstand weg te nemen. Dat blijkt uit onderzoek van Irene Jonkers die vandaag promoveert aan Nyenrode Business Universiteit. ‘Als je de drie uitdagingen snapt, wordt het proces beter hanteerbaar en ook leuker,’ aldus Jonkers.

Contact

Lidy Nebbeling

Communicatieadviseur

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.