Nieuws

Tineke Lambooy Finance bekeken door de lens van de natuur

Finance bekeken door de lens van de natuur

Opinie |  15 augustus 2023
Natuur en finance lijken op het eerste gezicht geen logische partners. Maar bedrijven, investeerders, overheden en accountants kunnen er niet omheen: nu is de tijd om de risico’s en kansen die samenhangen met biodiversiteit aan te pakken. En dat vraagt om een nieuwe benadering van finance. Veel bedrijven zijn inmiddels gewend geraakt aan het meten en publiceren van CO2-emissies. Tineke Lambooy, hoogleraar ondernemingsrecht aan Nyenrode Business Universiteit en Karin van Dijk, fondsmanager van het ASN Biodiversity Fund, zullen hun visie delen op het Sustainable Finance and Climate Risk Event in Amsterdam met hun presentatie “Designing a Nature Positive Financial System”.
Tineke Lambooy laag_LOWRES Hoe krijgen we meer kwaliteit in de Tweede Kamer?

Hoe krijgen we meer kwaliteit in de Tweede Kamer?

Opinie |  10 augustus 2023
Wat kunnen we doen om de uittocht van ervaren politici een halt toe te roepen? Met principes uit de corporate governance kunnen we de werkomstandigheden voor Kamerleden verbeteren en de kwaliteit van het Kamerwerk verhogen.
Tineke Lambooy ‘Maak het ontwerp van AI toekomstbestendig’

‘Maak het ontwerp van AI toekomstbestendig’

Opinie |  13 juli 2023
‘Artificial Intelligence (AI) biedt kansen op versnelling van duurzame ontwikkelingen, maar zorgt ook voor bedreigingen. Denk aan gezichtsherkenning, discriminatie op de arbeidsmarkt of onnodig energiegebruik. Om te zorgen dat AI toekomstbestendig is en de wereld van morgen vooruithelpt, is het belangrijk om in de ontwerpfase van AI de doelen voor de wereld van morgen te formuleren.’ Dit stellen Tineke Lambooy (professor Ondernemingsrecht Nyenrode Business Universiteit) en Penny Simmers (onderzoekster en publicist), beiden verbonden aan het Lab Toekomstige Generaties. Ze onderzochten wat aan het invoeren van AI vooraf moet gaan en formuleerden een stappenplan.
Kracht 1 Is ‘duurzame transformatie’ meer dan het laatste modewoord?

Is ‘duurzame transformatie’ meer dan het laatste modewoord?

Opinie |  12 juli 2023
'Duurzame transformatie' is een term die vaak te horen is in bestuurskamers, bedrijfsconferenties en online fora over de hele wereld. Maar wat betekent het eigenlijk? En hoe ga je ermee aan de slag?
Jeroen Veldman Low Res 2019 Lelijk in de luier, mooi in de sluier?

Lelijk in de luier, mooi in de sluier?

Opinie |  10 juli 2023
Eind 2022 werd bij het ministerie van Economische Zaken de actualisatie van de Nederlandse Corporate Governance Code gepresenteerd. Ondanks positieve geluiden over de Code, neemt ook de kritiek erop toe. Zo zou de Code in toenemende mate fungeren als een voorportaal van het recht en daarmee bijdragen aan de verdergaande juridisering van het debat over Corporate Governance. Ook is er discussie over de vraag of de Code, oorspronkelijk vooral gericht op financiële verslaglegging, verbreed moet worden met ESG-thema’s.
renee-de-boo-1_cq5dam laag Duurzame transformatie realiseren door de kracht van mensen te ontketenen

Duurzame transformatie realiseren door de kracht van mensen te ontketenen

Opinie |  4 juli 2023
Wat is nodig om een conventioneel bedrijf te transformeren tot een duurzaam bedrijf; een bedrijf dat bijdraagt aan een gelijkwaardigere wereld, een gezonde planeet? Een bedrijf dat waarde creëert én financieel gezond is? Kortom, een bedrijf dat succesvol kan zijn in de veranderende wereld van vandaag en morgen?
Tineke Lambooy laag_LOWRES Een duurzame economie begint bij bestuurders

Een duurzame economie begint bij bestuurders

Opinie |  11 mei 2023
Sinds december 2022 is er een nieuwe Corporate Governance Code. Daarin staat dat bestuurders verantwoordelijk zijn voor duurzame langetermijnwaardecreatie en dat vennootschappen beleid voor diversiteit en inclusie moeten opstellen. Tineke Lambooy is hoogleraar Ondernemingsrecht aan Nyenrode Business Universiteit en legt uit hoe bestuurders de ESG (Environment, Social, Governance)-waarden kunnen verankeren in hun strategie.
Nyenrode Business Universiteit Nyenrode Business Universiteit doet onderzoek naar ontstaan N.O.I.B

Nyenrode Business Universiteit doet onderzoek naar ontstaan N.O.I.B

Opinie |  25 april 2023
Het bestuur van Nyenrode Business Universiteit gaat een feitelijk onderzoek doen naar het ontstaan van het Nederlands Opleidings Instituut voor het Buitenland (N.O.I.B., voorloper van Nyenrode), inclusief zijn oprichters. Het onderzoek moet antwoord geven op de vraag in hoeverre de oprichters Nederlandse belangen bij Nederlands-Indië een rol hebben laten spelen bij de oprichting van het N.O.I.B. in 1946.  

Contact

Lidy Nebbeling

Communicatieadviseur

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.