Nieuws

René P. Orij portret 2019 laag Machtige CEO’s eerder geneigd tot ESG green- en brownwashing

Machtige CEO’s eerder geneigd tot ESG green- en brownwashing

Onderzoek |  15 juni 2023
Het onderzoekterrein van duurzaamheids- of ESG-verslaggeving gaat steeds meer de diepte in om prikkels en consequenties van die verslaggeving te ontrafelen. Begin dit jaar heeft René Orij, hoogleraar Duurzaamheidsverslaggeving aan Nyenrode Business Universiteit, twee onderzoeken gepubliceerd waarbij de rol van bestuurders onder de loep is genomen, in samenhang met mogelijke opportunistische sturing van duurzaamheidsverslaggeving. Bij die sturing gaat het om het beter of juist minder goed rapporteren op duurzaamheidsterrein, in vergelijking met de bijbehorende onderliggende prestaties op dat terrein.
Zeger van der wal ‘Het mag best schuren tussen ambtenaren en hun politieke bazen’

‘Het mag best schuren tussen ambtenaren en hun politieke bazen’

Onderwijs |  13 juni 2023
Publieke leiders staan vandaag de dag voor enorme opgaven. In een wereld die steeds complexer en onzekerder wordt, laten recente onderzoeken zien dat burgers steeds minder vertrouwen hebben in het vermogen van hun politici en ambtenaren om grote maatschappelijke problemen aan te pakken.
Henriette Bout Leren over morele vraagstukken in organisaties: ‘Een continu proces van bevraging en discussie’

Leren over morele vraagstukken in organisaties: ‘Een continu proces van bevraging en discussie’

Onderzoek |  9 juni 2023
Onderzoekster Henriëtte Bout onderzocht hoe organisaties omgaan met morele vraagstukken en hoe kennisoverdracht daaraan bijdraagt. ‘Steeds meer organisaties willen hierover leren, maar hoe kan dit op een bestendige manier zodat de gehele organisatie er iets aan heeft?’ Vandaag promoveert Bout aan Nyenrode Business Universiteit. In haar onderzoek focuste Bout zich voornamelijk op de factoren die de het leren over morele vraagstukken ondersteunen of juist verhinderen in organisaties. Het onderzoek biedt inzichten voor organisaties die morele inzichten willen institutionaliseren en geeft handvatten bij het creëren van een werkomgeving waarin morele vraagstukken bespreekbaar zijn.
3 ‘Het perspectief van de veranderaar is cruciaal’

‘Het perspectief van de veranderaar is cruciaal’

Onderwijs |  7 juni 2023
In een tijd die veel vraagt van organisaties en leiders, lijkt verandering het nieuwe normaal te zijn geworden. Maar hoe zorg je ervoor dat verandering in de organisatie effectiever verloopt en betekenisvoller is voor de mensen die er werken?
Rene van der Zel René van der Zel, CEO van XXL Nutrition: “Keep it as simple as you can”

René van der Zel, CEO van XXL Nutrition: “Keep it as simple as you can”

Community |  6 juni 2023
Voor deze podcast ontving het team van Ondernemend Nyenrode René van dere Zel, CEO van XXL Nutrition. René deelt zijn opmerkelijke ondernemersreis die begon met buikpijn én een total loss BMW, maar inmiddels heeft geleid tot een miljoenenbusiness.
rozentuin Interview Pensioen Pro: nieuwe leerstoel Pensioentransitie bij SPO Nyenrode

Interview Pensioen Pro: nieuwe leerstoel Pensioentransitie bij SPO Nyenrode

Onderwijs |  6 juni 2023
SPO is vanaf 1 september 2022 onderdeel van Nyenrode Business Universiteit. Door de krachten van SPO en Nyenrode Business Universiteit te bundelen staan we samen sterk om de transitie binnen de sector aan te gaan. Onderdeel hiervan is de creatie van de leerstoel Pensioentransitie die een extra impuls geeft voor wetenschappelijk pensioenonderzoek in Nederland.

Contact

Lidy Nebbeling

Communicatieadviseur

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.