Nieuws

Uitreiking rapport Morele moed Internal auditor is een gevaarlijk beroep

Internal auditor is een gevaarlijk beroep

Onderzoek |  1 februari 2018
Om zijn rol als ‘truth teller’ waar te kunnen maken, moet een internal auditor morele moed tonen. Het hebben van alleen een moreel kompas is niet genoeg. Dit is het uitgangspunt van het onderzoeksrapport Morele moed en internal auditors dat is geschreven door dr. Edgar Karssing, prof. dr. Ronald Jeurissen en dr. Raymond Zaal van Nyenrode Business Universiteit in samenwerking met het Instituut van Internal Auditors Nederland (IIAN).
Bogtstra & Renes Ontbreken Internal Auditfunctie is sluimerend risico

Ontbreken Internal Auditfunctie is sluimerend risico

Onderzoek |  16 januari 2018
Waar bij grotere beursgenoteerde ondernemingen een Internal Auditfunctie (IAF), steeds vaker wordt ingevoerd, beschikken kleinere beursfondsen hier nog zelden over. De belangrijkste reden die hiervoor wordt aangevoerd, is dat deze bedrijven zichzelf hiervoor te klein vinden. Dit is een van de conclusies uit de Internal Audit Monitor 2017 die FSV Risk Advisory in opdracht van de Stichting Vaktechnisch Onderzoek IIA in samenwerking met Nyenrode Business Universiteit heeft uitgevoerd.
Ruud Vergoossen en Laura van der Bij web Laura van der Bij wint Essayprijs Accountancy

Laura van der Bij wint Essayprijs Accountancy

Onderzoek |  15 januari 2018
Voor haar essay 'Waarom de eed niet genoeg is' heeft Laura van der Bij de Essayprijs Accountancy 2017 gewonnen. Met de kennis die zij in het onderzoek voor haar masterscriptie heeft opgedaan, motiveert Laura in haar essay waarom de accountantseed alleen niet voldoende is om alle integriteitsproblemen in de accountancy op te lossen. Zij zet twee maatregelen uiteen die accountantskantoren kunnen invoeren om hun medewerkers tot meer integer gedrag aan te zetten. Aandacht voor sanctioneerbaarheid en het meer betrekken of behouden van ervaren medewerkers zijn hierin volgens haar goede eerste stappen.
Andre Nijhof portret Dilemma's in de boardroom

Dilemma's in de boardroom

Onderzoek |  21 december 2017
Vandaag, donderdag 21 december 2017, is een tweede white paper gepubliceerd in het kader van een onderzoek dat Deloitte en het Nyenrode Corporate Governance Instituut uitvoeren naar ‘Dilemma's in de Boardroom’. Dit onderzoek is deel van een breder onderzoeksprogramma naar de samenhang tussen good governance en bedrijfsprestaties.
defaultHeroImage Uitreiking eerste exemplaar 'Het jaar 2016 verslagen'

Uitreiking eerste exemplaar 'Het jaar 2016 verslagen'

Onderzoek |  8 december 2017
Ruud Vergoossen, hoogleraar Externe Verslaggeving aan Nyenrode Business Universiteit, heeft op maandag 4 december het eerste exemplaar van het onderzoeksrapport ‘Het jaar 2016 verslagen: onderzoek jaarverslagen’ uitgereikt aan Paul Koster, directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). Ruud is voorzitter van de redactie van ‘Het jaar 20xx verslagen’. ​
Promotie Herman van Brenk Kwaliteitsbonus werkt contraproductief voor meerderheid accountants

Kwaliteitsbonus werkt contraproductief voor meerderheid accountants

Onderzoek |  6 december 2017
Maatregelen ten aanzien van beloningsprikkels voor accountants hebben een verschillend effect op hun oordeels- en besluitvorming. Het effect is onder andere afhankelijk van diverse persoonlijkheidseigenschappen. Dit is één van de conclusies uit het proefschrift van Herman van Brenk getiteld ‘Compensation Incentives and Personality Traits: Three studies on their Joint Effects on Auditor Judgment and Decision Making’ waarmee hij woensdag 6 december promoveert aan Nyenrode Business Universiteit.
kl_3485_Accountantsdag2017_Plenair_middag De zorgplicht van accountants-organisaties

De zorgplicht van accountants-organisaties

Onderzoek |  23 november 2017
“Is het de appel die rot is, of de mand die de appel laat rotten?” Dat vroeg drs. Marlies de Vries RA, docent en onderzoeker aan de Nyenrode Business Universiteit, tijdens de afsluitende sessie van de Accountantsdag 2017, op 22 november in de RAI, Amsterdam. Publiek en een panel van experts gingen aan de slag met een aantal dilemma’s. Naast Marlies de Vries namen Marco van der Vegte (Deloitte, kandidaat-voorzitter NBA) en Adriaan Egas (Alfa en NBA Young Profs) aan het panel deel. Rens de Jong presenteerde de Accountantsdag.
Kasteel Vrouwelijke 35-plussers verdienen nog steeds 8% minder dan mannen

Vrouwelijke 35-plussers verdienen nog steeds 8% minder dan mannen

Onderzoek |  15 november 2017
Vrouwen verdienen nog steeds minder dan hun mannelijke collega’s. Vrouwen onder de 36 jaar verdienen gemiddeld 4% (€1.421,-) minder dan hun mannelijke collega´s. In de hogere leeftijdscategorie is dat gemiddeld 8% (€3.662,-) minder. Ook vrouwen in leidinggevende functies gaan na hun dertigste minder verdienen dan mannen met een leidinggevende functie. Dat blijkt uit het Nationaal Salaris Onderzoek van Intermediair in samenwerking met Nyenrode Business Universiteit, uitgevoerd onder ruim 70.000 werkende Nederlanders.

Contact

Lidy Nebbeling

Communicatieadviseur

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.